RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Mysterieus 'schuilhutje van Hilversum' afgeleverd in Spoorwegmuseum: weet jij er iets over?

1/3
UTRECHT - Het Spoorwegmuseum heeft een nieuw historisch stuk overhandigd gekregen van ProRail. Het is een soort betonnen koepel dat spoorbaanwerkers hebben gebruikt als een schuilhut. Het is een vondst met een verhaal. Maar wat dat verhaal precies is, wordt nog onderzocht.

De schuilhut stond langs het spoor tussen Hilversum en Baarn. Omdat er plek moet worden vrij gemaakt voor een busbaan heeft ProRail de hut aan het Spoorwegmuseum gegeven. Die keuze hadden ze snel gemaakt: "Het was weggeven of weggooien."

Het is een lelijk ding, maar wel bijzonder."
Toeschouwer

MYSTERIE
Met een hijskraan wordt de schuilhut in een uitgegraven gat gezet bij het museum. "Dit object is een mysterie", zegt Tuur Verdonck, conservator van het Spoorwegmuseum. "We weten dat het een schuilplek is, maar waar moesten ze tegen schuilen?"

 Schuilhut wordt bij het Spoorwegmuseum geplaatst. Schuilhut wordt bij het Spoorwegmuseum geplaatst. |

Archeoloog van ProRail Jerry Huisman doet onderzoek naar 'het hutje van Hilversum', zoals hij het noemt. Hij wil uitzoeken wat de functie ervan is geweest. "Op een kaartje staat schuilhut maar dat kan zo veel dingen betekenen." Het beton is onderzocht en daaruit blijkt dat de hut tussen 1920 en 1960 is gemaakt.

Huisman heeft twee theorieŽn bedacht: "De hut is gebouwd om spoorwegpersoneel te beschermen tegen beschietingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Of om ze te beschermen tegen weer en wind en als opslagplaats voor hun spullen. Het kan natuurlijk ook allebei."

Als je iets weet of hebt gehoord, meldt het bij ons."
Tuur Verdonck

HET VERHAAL
"Het is eigenlijk een heel lelijk ding", zegt een toeschouwer. "Maar wat het bijzonder maakt, is het verhaal erachter." Huisman vult hem aan: "Het zegt iets over de mensen die aan het spoor hebben gewerkt en dat gebeurt niet vaak. De waarde zit dus niet in het materieel maar in het verhaal. En dat moeten we blijven vertellen, anders wordt het vergeten."

 Eigendomsakte wordt overhandigd. Eigendomsakte wordt overhandigd. |

"Het gaat niet over de directeuren met de stropdassen maar over de mensen met de helmen en de overals die in slecht weer en kou aan het spoor werkten zodat wij konden reizen", zegt Tuur Verdonck. "Dan konden ze even schuilen in de hut en een boterhammetje op eten." Dat kunnen wij ons misschien niet voorstellen met de dichte gebouwen met verwarming die we nu kennen. De betonnen koepel is klein, grote kans dat de wind eronder door kwam en het zal daar nog steeds heel koud zijn geweest. Maar ze moesten het er mee doen.

WAT WEET JIJ?
Het museum moeten er nog achter komen hoe het precies zit. "We hebben hier iets waarmee we het publiek kunnen betrekken bij de geschiedenis van het spoor. We kunnen iedereen vragen om mee te denken en mee te zoeken", zegt Verdonck. Vraag in de buurt of aan je opa en oma of zij iets weten. Want het Spoorwegmuseum doet een oproepje naar iedereen: "We hopen dat iedereen die iets weet van deze hut, uit eigen herinnering of iets hebben gehoord, naar voren komt en het bij ons meldt."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -