Sinterklaas eruit, kerstboom erin: huurboom in opkomst

Archief.
Archief. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Sinterklaas is het land maar nog maar nét uit, of daar begint de verkoop van kerstbomen al. Op veel plaatsen in de provincie begint vanmorgen de straatverkoop - zoals in de stad Utrecht. Maar wat zijn de trends dit jaar? De huurboom is in opkomst en steeds meer mensen willen dat het kopen van een kerstboom een belevenis moet zijn. En hoeveel geven Utrechters uit aan hun boom?
"Twintig tot dertig euro", zegt Anthony, die vanmorgen zijn deuren opent aan de Blauwkapelseweg. Normaal gesproken heeft hij een bloemenstal, maar de komende weken neemt hij er kerstbomen bij. Ook hij ziet dat veel Utrechters een belevenis willen rond het kopen van een kerstboom. En dus doet hij iets extra's. "Als mensen willen dat ik de boom thuisbreng, dan doe ik dat". Na werktijd komt hij met een busje voorrijden en levert de gekochte boom af.

HUURBOOM

Gewoon een kerstboom kopen, dat wordt steeds minder gedaan. Een kerstboom kopen is voor steeds meer mensen een belevenis, een boom die je zelf omzaagt, een boom met poffertjes eten of een boom met een milieuvriendelijk verhaal. Dit jaar is de kerstboom die je huurt echt een trend. Voor 28 euro is de boom de hele decembermaand van u: vijf euro betaalt u aan statiegeld en na de kerstdagen brengt u hem weer terug.
De boom wordt door een hovenier herplant. "Dat kan één keer in het leven van een fijnspar", schrijft de website van het verhuurbedrijf. De kans dat de boom overleeft is 90 procent.
Ook in Bunnik maakt een kerstbomenverkoper een belevenis van het kopen van een boom. Wie wil, kan op het veld van de kweker zelf een boom uitzoeken en omzagen. "We laten kinderen hier intussen van alles meemaken. Zo kunnen kinderen hier poffertjes eten en nog veel meer lol maken, terwijl hun ouders een boom omzagen", zegt Edy Jansen van de kwekerij die kopers met een zaag het veld in laat gaan.

VROEGKOPER

Een andere trend dit jaar is de 'vroegkoper'. Veel grote kerstboomverkopers zien dat klanten al in de laatste week van november komen om een kerstboom uit te zoeken. "Dat zagen we eerder niet, dat mensen al meer dan een week voor Sinterklaas bij ons komen", aldus Edy Jansen.
Voor de echt grote bomen zijn er ook mogelijkheden: een bedrijf uit het Westland levert bomen tot 25 meter. Die moeten uit het Schwarzwald in Duitsland komen. "De offertes komen vanaf augustus binnen van overheden en grote bedrijven", zegt Erwin Broeckx. "Die bomen worden met een grote dieplader gehaald, neergezet met een kraan en weer weggehaald".
Kosten kunnen oplopen tot 25.000 euro voor de grootste modellen. Maar de gemiddelde Utrechter zoekt het wat kleiner: de meest gewilde bomen zijn korter dan twee meter.
Sinterklaas eruit, kerstboom erin: huurboom in opkomst

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.