Burgemeester Utrechtse Heuvelrug spuit graffiti tegen vuurwerkoverlast

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
UTRECHTSE HEUVELRUG - Burgemeester Frits Naafs van Utrechtse Heuvelrug heeft vandaag de eerste vuurwerkvrije zones in de gemeente aangegeven. Samen met een aantal jongeren spoot hij graffiti in winkelcentra en op andere kwetsbare plekken. Met de tekst "Rot je op!? Dit is een vuurwerkvrije zone" moet de overlast rond de jaarwisseling worden beperkt.
De actie is in samenspraak met jongeren georganiseerd. Vorig jaar stelde Naafs de eerste vuurwerkvrije zones binnen zijn gemeente in. "Toen ben ik alle jeugdhonken afgegaan en heb ik de jongeren gevraagd: als jij burgemeester zou zijn, waar zou jij dan vuurwerkvrije zones instellen?", vertelt de burgemeester. "Dit jaar gaan we iets verder door het advies niet alleen mee te nemen, maar dat ook op een leuke manier en met een leuke tekst te plaatsen."

KWETSBARE GROEPEN

Mohammed is een van de jongeren die de burgemeester advies gaf en aan de actie heeft meegeholpen. "Ik snap dat mensen het jammer vinden dat ze niet in het centrum vuurwerk kunnen afsteken. Maar ik vind het juist goed, want in het centrum zijn juist wel de meeste mensen."
Ook bij veteranenhulporganisatie De Basis in Doorn wordt een vuurwerkvrije zone ingesteld. "We zijn daar ontzettend blij mee. We hebben hier kwetsbare groepen wonen, zoals mensen met hulphonden en met PTSS-klachten, dus vuurwerk kan heel verstorend werken", vertelt woordvoerder Annemarie Klop.

'NIET TE HANDHAVEN'

In Veenendaal is de burgemeester wel klaar met vuurwerkvrije zones. Omdat er te weinig politie is, vindt hij de vuurwerkvrije zones niet te handhaven. "Als je objectief naar dat hele Oud en Nieuw kijkt, dan is het het onveiligste feest in Nederland wat we met elkaar vieren", aldus burgemeester Gert-Jan Kats.
Uit vandaag verschenen onderzoek blijkt dat iets meer dan de helft van de Nederlanders het met Kats eens is en voor een algeheel vuurwerkverbod is. Ongeveer evenveel mensen denken dat het instellen van vuurwerkvrije zones de overlast naar andere plekken verplaatst. Daarnaast is met 66 procent een groeiende meerderheid voor het verbieden van knalvuurwerk, 3 procent meer dan vorig jaar.
Burgemeester spuit graffiti tegen vuurwerkoverlast
Burgemeester spuit graffiti tegen vuurwerkoverlast © RTV Utrecht / Jordi de Jong

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.