Ook de waterkwaliteit van sloten en plassen zorgelijk

© RTV Utrecht
UTRECHT - De kwaliteit van 'kleine wateren' is zorgelijk. Dat meldt de Utrechtse organisatie Natuur & Milieu. Het gaat om sloten, plassen, meren en vennen. Wetenschappelijke controlemetingen door onderzoeksinstituut NIOO-KNAW bevestigen deze conclusie.
Ruim 850 mensen deden afgelopen zomer mee aan het burgeronderzoek. Verspreid over het hele land brachten deelnemers de kwaliteit van 874 kleine wateren in beeld. Deelnemers ontvingen een reageerbuis, lakmoespapiertjes, een handleiding en een boekje met fabels over watermonsters.
Bij 76% van de wateren die het NIOO-KNAW onderzocht is de stikstof- en/of fosfaatwaarde boven de gehanteerde norm bevonden. Zorgwekkend vindt Natuur en Milieu. "De stikstofcrisis manifesteert zich ook in ons water. Bij hoge concentraties stikstof en fosfaat kunnen veel planten en dierensoorten, die op en rond het water leven, niet meer gedijen. Ook voor de waterkwaliteit in ons land is het dus van groot belang dat het kabinet de stikstofcrisis effectief aanpakt", aldus directeur Rob van Tilburg.

KROMME RIJN

In onze regio werden onder meer monsters genomen in de Kromme Rijn bij Bunnik. Daar was de waterkwaliteit wel goed, meldt Natuur & Milieu: "Het gemeten water is helder en er groeien ondergedoken planten. Dat wijst op een goede toestand zonder vervuiling door bijvoorbeeld algen of kroos en er is voldoende licht. Goed nieuws dus voor de biodiversiteit in en rondom dit water!"

ACTIE NODIG

Volgens Natuur & Milieu is er voor de driekwart van de wateren waar de kwaliteit niet zo goed is wel dringend actie nodig. Van Tilburg: "Het zijn de haarvaten van ons watersysteem. Leefgebied van vogels, insecten, vissen en planten. We genieten er dagelijks van. Maar door vervuiling loopt de biodiversiteit gevaar en wordt onze drinkwaterzuivering steeds moeilijker en duurder. Er is dringend actie nodig, en daarvoor is het heel belangrijk dat er gemeten wordt. De overheid doet dat nauwelijks in de kleine wateren, maar dankzij deze vrijwilligers hebben we nu data over heel Nederland."
Volgens de organisatie liggen kleine wateren vaak dichtbij verontreinigingsbronnen. Zo bedreigen mest, bestrijdingsmiddelen, medicijnresten en riooloverstorten de waterkwaliteit.
Uit eerder onderzoek bleek dat ook de waterkwaliteit van grote wateren ernstig onder druk staat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.