Buitenlandse bouwers krijgen te weinig betaald: 'Dat is niet eerlijk voor hen, hun Nederlandse collega's en de bouwbedrijven'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Bouwvakkers zouden allemaal hetzelfde salaris moeten krijgen. Vakbond FNV pleit daarvoor. Momenteel krijgen Nederlandse bouwvakkers meer loon dan collega's uit andere landen in Europa, zoals Polen of Hongarije en dat is niet eerlijk.
Bedrijven zijn niet verplicht om buitenlandse werknemers volgens de cao te betalen. Het betalen van een minimumloon is voldoende. Dat komt door de detacheringsrichtlijn. Daarbij is een buitenlandse werknemer niet in dienst van een Nederlandse baas, maar bij een bedrijf in bijvoorbeeld Polen of Roemenië. Met de huidige regeling hoeft dan alleen bekeken te worden of het minimumloon betaald wordt aan de bouwvakkers op een Nederlandse bouwplaats.
Europarlementariër Agnes Jongerius van de PvdA streed in Europa tegen deze ongelijkheid. Ze kreeg het voor elkaar dat er nu Europese regel is waarin staat dat iedereen op een werkplek hetzelfde moet verdienen. "Gelijk loon voor gelijk werk," aldus Jongerius.
Ondanks de Europese regels, waar het Europees Parlement vorig jaar al voor stemde, zijn de salarissen van Nederlandse en buitenlandse bouwvakkers nog altijd niet gelijk getrokken. "Het is nu aan de ministers van de verschillende lidstaten om het om te zetten naar nationale wetgeving," zegt Jongerius. "Je kan zeggen: wij hebben de bal op de stip gelegd. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hoefde alleen maar in te schieten, maar hij schoot de hele andere kant op en heeft nu een wetvoorstel klaar liggen waardoor die ongelijkheid nog niet geregeld is."
Dat is oneerlijk, vindt Jongerius. Niet alleen voor de buitenlandse werknemer, die minder verdient, maar ook voor de Nederlandse collega. "Naast hen staat namelijk iemand die veel goedkoper is. Daarnaast is het ook oneerlijk voor de bedrijven die het graag fatsoenlijk geregeld wilden hebben en alle collega's op dezelfde manier willen behandelen."
De oneerlijke concurrentie die ontstaat is iets wat we niet moeten willen, zegt Jongerius. De kans bestaat dat Nederlandse bouwvakkers thuis komen te zitten, omdat hun buitenlandse collega's meer worden ingehuurd, omdat zij goedkoper zijn.
Jongerius gaat opnieuw met de Nederlandse parlementariërs en bouwvakkers in gesprek. Op die manier hoopt ze dat het wetsvoorstel van minister Koolmees, dat nog in de Tweede Kamer moet worden behandeld, aangepast zal worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.