Zoektocht unieke oorlogsfoto's levert ontroerend portret op

De ingezonden foto voor de oorlogscanon
De ingezonden foto voor de oorlogscanon © Kees Beelaerts
VREELAND - Het jongetje kijkt wat ongemakkelijk in de camera. Hij staat op een kist met in zijn hand een appeltje. Op zijn hoofd is even daarvoor een grote legerhelm gezet. Henny Willems is een jaar of vier en beseft op dat moment nog niet dat zijn vader over een paar maanden moet vechten tegen de Duitsers. Het is 1939, aan de achterzijde van boerderij Groot Kantwijk in Vreeland.
"Officier Willems woonde oorspronkelijk in Amsterdam", vertelt Kees Beelaerts op de smalle weg voor buitenplaats Vreedenhorst waar hij al heel zijn leven woont. "Hij was in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog opgeroepen tijdens de mobilisatie. Die periode duurde heel lang dus toen hij naar Vreeland moest heeft hij zijn huis opgezegd en betrok hij met zijn gezin een kamer in het landhuis."
Het verhaal achter de foto van Henny Willems

HENNY BIJ DE MILITAIREN

Van die periode is een serie foto's gemaakt. Henny op een paard, in de tuin in een karretje en dus die foto met een helm op zijn hoofdje. "Wat ik zo mooi vind aan deze foto is dat je geen oorlogshandeling ziet, maar juist de menselijke kant van soldaten. Ze hebben tussen het oefenen door tijd voor het zoontje van hun overste. Toen de oproep kwam om foto's uit de oorlog in te sturen voor een landelijke expositie, wist ik dat deze daar absoluut tussen hoorde."
Het portret, dat Beelaerts inzond, greep ook Micha Bruinvels aan. Hij is een van de juryleden van het project. Als oud-directeur van World Press Photo heeft hij verstand van foto's. "Je wordt eigenlijk direct vastgehouden door de blik van dat jongetje. Dat maakt het zo'n sterk beeld."

JONGEREN

De generatie Nederlanders die de oorlog bewust heeft meegemaakt, sterft langzaam maar zeker uit. Het idee om vanuit heel Nederland een selectie van 100 aansprekende foto's uit de oorlogstijd te verzamelen moet de verhalen levend houden. Vooral voor jongeren. Bruinvels: "De jeugd van nu is enorm visueel ingesteld. Met hun telefoons en allerlei social media maken ze heel de dag foto's en filmpjes. Ze begrijpen heel goed wat beeld inhoudt en wat beeld doet. Dit is een mooie manier om die doelgroep te bereiken."

ZOEKTOCHT GAAT VERDER

Heeft u zelf foto's uit de oorlogsperiode waar een verhaal achter schuilt dat verteld moet worden, dan kunt u ze digitaal inzenden via deze website.
U kunt beelden ook fysiek voorleggen aan de jury. Dat kan op de volgende plaatsen:

Maandag 9 december
Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard, Woerden. Tussen 10:00 uur en 16:30 uur.

Dinsdag 10 december
Het Utrechts Archief in Utrecht. Tussen 10:00 uur en 11:00 uur.

Archief Eemland in Amersfoort. Tussen 12:00-13:30 uur.
Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht in Wijk bij Duurstede. Tussen 14:30 uur en 16:00 uur.

Woensdag 11 december
Het Utrechts Archief in Utrecht tussen 10:00 uur en 12:00 uur.

Donderdag 12 december
Het Utrechts Archief in Utrecht. Tussen 19:00 uur en 21:00 uur.

Dinsdag 17 december
Museumwerf in Vreeswijk tussen 13:00 uur en 17:00 uur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.