Romeinse Limes door Nederland officieel voorgedragen voor Werelderfgoedlijst

Onder meer bij Leidsche Rijn zijn talloze restanten van de Romeinse tijd opgegraven
Onder meer bij Leidsche Rijn zijn talloze restanten van de Romeinse tijd opgegraven © RTV Utrecht / Steef Bouwman
PROVINCIE UTRECHT - Nederland heeft de zogeheten Limes, de vroegere grens van het Romeinse rijk die dwars door de provincie Utrecht liep, voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dat heeft cultuurminister Ingrid van Engelshoven bekendgemaakt. Eerder hadden al de provincies Utrecht, Gelderland en Noord-Holland daarvoor gepleit.
Bijna 2000 jaar geleden vormde de Rijn voor een deel de noordelijke grens van het Romeinse rijk. Op verschillende plekken langs de rivier in Nederland - en ook in Duitsland - bouwden de Romeinen forten en legerkampen om de grens te beschermen. Daar zijn nog altijd restanten van te zien, onder meer in Bunnik, Utrecht en Woerden.
Die vindplaatsen zijn volgens Van Engelshoven van grote historische waarde. "Het grote aantal overblijfselen van allerlei Romeinse versterkingen in onze bodem maakt de oude grensstreek tot een belangrijk archeologisch monument, dat het waard is om voor toekomstige generaties te bewaren", aldus de minister.
Nederland dient volgende maand samen met Duitsland een aanvraag in bij Unesco. De VN-organisatie besluit naar verwachting in juli 2021 of die gehonoreerd wordt. Als een monument op de Werelderfgoedlijst wordt gezet, is dat volgens Van Engelshoven een internationaal teken van waardering. Nationale overheden moeten zich dan inspannen voor het behoud van het erfgoed.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.