RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Skydivers verzamelen in Utrecht voor NK

1/2
MAARSSEN - Uren aan training zijn er voor de Utrechtse Skydiver Pepijn Swint en zijn team aan voorafgegaan. Het Nederlands Kampioenschap Skidiven is een belangrijke krachtmeting voor de beoefenaars van deze kleine sport.

Geconcentreerd nemen Pepijn en zijn teamgenoten de choreografie door die ze straks in de lucht moeten uitvoeren. Met z'n vieren doen ze mee in het onderdeel 'vertical formation skydiven'. In 35 seconden moet het viertal zoveel mogelijk vormen en figuren laten zien om punten te scoren. Ze hebben zo'n drie uur in de luchtcabine doorgebracht om de acrobatische trucjes onder de knie te krijgen.

Pepijn Swint: "We hebben alles al uitvoerig geoefend en we zijn het gewend om zo te vliegen. Dit is voor ons meer een natuurlijk habitat, maar het is wel totaal anders dan op je voeten staan natuurlijk. Het is een heel mooi gevoel om zo vrij te vliegen."

DE SPORT
De skydivesport is klein in Nederland. Sinds er meer turbines staan, zoals die langs de A2 bij Leidsche Rijn, is er wel veel sportieve ontwikkeling. "Deze sport zit wel echt in de hoek semi-underground. het zijn overwegend instucteurs die meedoen, die komen hier veel vaker en kunnen dus veel trainen", zegt organisator Bas Driessen.

Dat beaamt Pepijn, die zelf geen instructeur is. "De sport is op een veel hoger niveau gekomen omdat je in die windtunnnels in een gecontroleerde omgeving kunt trainen."

KAMPIOENSCHAP
Hoewel het een NK is, zijn er ook deelnemers van buiten Nederland. Er doen bijvoorbeeld ook Belgen en Britten mee. Dat is gewoon toegestaan. Misschien ook omdat er niet bijster veel te winnen is. Driessen: "Het is allemaal een beetje een vriendengroep. Nu is er dan een wedstrijdje, maar ze gunnen elkaar alles. De sfeer is eigenlijk veel belangrijker."

Toch moet er een winnaar zijn. In het 'vertical formation skydiven' werd dat het team 'Raket'. Zij mogen Nederland vertegenwoordigen op het WK. Het team 'Whatever', waar Pepijn Swint onderdeel van uitmaakt, werd tweede.

NK Skidiven in Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -