'Elke decembermaand raken vijf hulphonden onbruikbaar door vuurwerktrauma'

© Huisdieren Meldpunt Utrecht
UTRECHT - Stichting Gebruikers Assistentiehonden (SGA) is een landelijke campagne begonnen tegen vuurwerk. Elke decembermaand raken vijf hulphonden van mensen met een handicap of psychische aandoening zo getraumatiseerd door vuurwerk dat ze daarna onbruikbaar zijn voor de begeleiding van hun baasje. De stichting baseert zich op een inventarisatie van incidenten met hulphonden in de afgelopen jaren.
De belangenorganisatie voor de hulphondgebruikers spreekt in een bericht op Facebook van een "alarmerende situatie". Gevreesd wordt dat de betrokken dieren kruitgeur en knallen voortaan associëren met paniek en daardoor bij herhaling wegrennen of verstijven. Ze kunnen dan voorgoed onbruikbaar zijn als hulphond. Een opleiding van een hond kost zo'n 25.000 euro.
De SGA is een landelijke campagne begonnen onder het motto Verknal mij niet door vuurwerk. "Het is te gek voor woorden dat het nodig is, maar het grote publiek moet zich bewust worden van de angst en stress die vuurwerkknallen opleveren voor de dieren en de mensen die van hen afhankelijk zijn, zoals blinden, epilepsiepatiënten, diabetici en mensen die aan stresssyndromen lijden", aldus coördinator Rianne Tetelepta. De boodschap wordt via posters en internet verspreid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.