RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Naar school fietsen doe je het veiligst in Houten en in Veenendaal'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Op de fiets naar school gaan is het veiligst in onder meer Houten en Veenendaal. Dat zegt de Fietsersbond op basis van reacties die zijn binnengekomen op de verkiezing Fietsstad 2020. Ook Vlieland en Schiermonnikoog gelden als topgemeentes voor schoolgaande fietsers.

Dat bijvoorbeeld Houten de zaakjes op orde heeft komt door de manier waarop het fietspadnetwerk is aangelegd, zegt de Fietsersbond. "Daar is heel goed nagedacht over de plek van de scholen. Die liggen direct aan de fietspaden. Dan fiets je dus zo vanuit je huis naar het schoolplein én heb je geen last van auto's."

FIETSSTROKEN
Uit het onderzoek blijkt dat in een op de vijf Nederlandse gemeenten het voor kinderen niet veilig voelt om naar school te fietsen. De veiligheid wordt onder meer afgemeten aan het aantal doorgaande fietsstroken waarbij zo min mogelijk hoeft te worden overgestoken. De stroken moeten bovendien breed genoeg zijn om ouder en kind naast elkaar te kunnen laten fietsen.

Als je als kind fietsen als onveilig ervaart, dan is het heel moeilijk om van die perceptie af te komen"
Fietsersbond

De meeste andere Utrechtse gemeentes zijn volgens de bond goede middenmoters op het gebied van de fietsveiligheid. De stad Utrecht doet het beduidend minder goed, net zoals de andere grote steden in het land.

LERING TREKKEN
De Fietsersbond hoopt dat er lering wordt getrokken uit de resultaten van het onderzoek. "Wij hopen dan ook dat gemeenten die niet goed scoren samen met onze vrijwilligers gaan werken aan verbetering. Als je jong bent, dan wordt de basis gelegd voor de rest van je leven. Als je als kind fietsen als onveilig ervaart, dan is het heel moeilijk om van die perceptie af te komen", aldus de bond.

De Fietsersbond baseert de onderzoekresultaten op een enquête die door 45.000 fietsers is ingevuld. De Fietsersbond is daar blij mee. "Door dit succes kunnen wij er samen met onze vrijwilligers voor zorgen dat de 340 gemeenten waar de enquête representatief is ingevuld aan de slag kunnen: een ideale kans om verbeteringen in het fietsbeleid door te voeren."

 Veenendaalse wethouder voert campagne om Fietsstad te worden in 2020. Veenendaalse wethouder voert campagne om Fietsstad te worden in 2020. | Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij

FIETSSTAD 2020
Bij de beoordeling van de wedstrijd beste Fietsstad speelt de enquête een belangrijke rol. De volledige uitslag van het onderzoek en de uitreiking van de titel is in februari.

In 2018 sleepte Houten de titel Fietsstad binnen. Leusden en Veenendaal doen dit jaar een gooi naar de ereprijs.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -