Verbod op recreatief gebruik lachgas, Trimbos tevreden

Lachgasampullen in Nieuwegein
Lachgasampullen in Nieuwegein © RTV Utrecht / Riks Ozinga
PROVINCIE UTRECHT - Lachgas mag niet meer als roesmiddel worden gebruikt. Het kabinet verbiedt het onder jongeren razend populaire middel, omdat het gebruik gevaarlijker is dan gedacht. Staatssecretaris Paul Blokhuis volgt daarmee een advies van het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM), onderdeel van het RIVM in Bilthoven.
Het CAM adviseert het gebruik en de verkoop van lachgas te ontmoedigen. In een risicobeoordeling staat dat het risico voor de volksgezondheid matig tot groot is. "Het recreatief gebruik van lachgas heeft zich ontwikkeld tot een drugsprobleem en daarmee is de Opiumwet de juiste route om dit aan te pakken", vindt Blokhuis.

PARTY DRUG

Lachgas wordt door veel mensen gezien als onschuldige feestdrug. Het gas wordt in een ballon gespoten en daarna geïnhaleerd. Gebruikers komen dan een paar minuten in een roes terecht. Wanneer iemand af en toe een ballonnetje gebruikt, zijn de risico's gering.
Maar omdat lachgas legaal verkrijgbaar is, kopen gebruikers het steeds vaker in grote hoeveelheden. Overmatig gebruik van lachgas kan grote gevolgen hebben. RTV Utrecht sprak een maand geleden met de 23-jarige Ayoub. Hij gebruikte zoveel lachgas dat hij daar verlamd van raakte en opnieuw moest leren lopen.
Ayoub gebruikte zoveel lachgas dat hij verlamd raakte

PSYCHOTISCH

Het middel verstoort de opname van vitamine B12. Wanneer je daar een tekort aan hebt, kan er schade aan het zenuwstelsel ontstaan. Ook kunnen gebruikers psychotische kenmerken krijgen. Met name jonge en onervaren gebruikers en mensen met een laag vitamine B12-niveau, zoals vegetariërs, zijn gevoeliger voor schadelijke effecten.
Burgemeesters, politiechefs en artsen dringen al langer aan op maatregelen tegen lachgas. In onze regio speelde de discussie over een verbod in onder meer Utrechtse Heuvelrug en Utrecht.

GEVAAR IN HET VERKEER

Blokhuis wachtte de bevindingen af van het CAM, dat nieuwe drugs onderzoekt. Het CAM ziet niet alleen bij overmatig gebruik gevaren. Blokhuis maakt zich extra zorgen omdat de gebruikers vaak jong, onervaren en kwetsbaar zijn. Bovendien is lachgas een gevaar in het verkeer.
Het leek echter moeilijk om lachgas te verbieden. Het gas wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld slagroomspuiten en als verdovend middel in tandartsstoel of spreekkamer. Voor dergelijk "eigenlijk gebruik" maakt de wet straks een uitzondering. Dan moet wel heel precies duidelijk zijn waarvoor lachgas wel toegestaan moet blijven.
Jongeren ontdekten lachgas pas massaal toen de rechter het gebruik drie jaar geleden vrijgaf. Voordien werd het aangemerkt als geneesmiddel en golden er strenge regels.

TRIMBOS

Het Trimbos-instituut in Utrecht vindt het een goede zaak dat de beschikbaarheid van lachgas wordt ingeperkt. "Het mag straks niet meer verkocht worden in de horeca en op festivals als roesmiddel, daardoor zal het gebruik waarschijnlijk wel afnemen", zegt Laura Nijkamp van het kennisinstituut.
Lachgas is volgens haar populair omdat het gemakkelijk legaal verkrijgbaar is en omdat het als een relatief onschuldig middel wordt gezien. "Het problematische gebruik van lachgas, waarbij gebruikers in korte tijd heel veel ballonnen nemen, is echter in korte tijd flink toegenomen. Dat kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten. Risico's van verslaving kunnen we niet uitsluiten", aldus Nijkamp.

UTRECHTSE POLITICI

Burgemeester Kats van Veenendaal laat vanochtend via Twitter weten dat hij het afgekondigde verbod steunt. "Dat is nog eens goed nieuws op maandagmorgen!" Ook de ChristenUnie in Bunschoten is tevreden. "Mooi nieuws vandaag: Lachgas wordt softdrug, kabinet verbiedt bezit en verkoop."
Ook de Utrechtse CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren is in zijn nopjes met het verbod, twittert hij. "Afgelopen jaar in Utrecht gedaan wat we lokaal konden, maar uiteindelijk moest oplossing uit Den Haag komen. Blij dat het nu zover lijkt te zijn!"
In UVandaag reageert korpschef Martin Sitalsing op het verbod: "Alles verbieden maakt de handhaving wel makkelijker".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.