RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechts Kamerlid met hybride auto naar klimaattop in Madrid

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Het is het Utrechtse Tweede Kamerlid Matthijs Sienot uiteindelijk toch gelukt om de wereldwijde klimaattop in Madrid te bereiken. De D66'er zou met de trein naar de Spaanse hoofdstad afreizen, maar de staking van Frans spoorwegpersoneel stak een spaak in de wielen van dat plan.

Omdat Sienot uit milieu-oogpunt niet met het vliegtuig naar Madrid wilde afreizen, moest hij op zoek naar alternatief vervoer. "Daarom ben ik samen met een collega direct gaan kijken wat de meest milieuvriendelijke andere optie was. Dat is dus de hybride auto geworden", vertelde het Kamerlid op Radio M Utrecht.

STEVIGE DOELEN
Sienot legde de 1.700 kilometer af in ruim zestien uur. Hij is blij dat hij in Madrid is aangekomen. "Wij gaan veel luisteren en veel in gesprek met andere mensen. In Parijs is eerder een klimaatakkoord gesloten, daarbij zijn stevige doelen gesteld. En nu moeten die doelen ook echt gehaald worden. Daar is de inzet van alle landen en ook de samenwerking voor nodig. Daar ga ik veel tijd aan besteden."

Sienot is niet het enige Kamerlid dat naar Madrid is afgereisd. "Woensdag hebben wij een sessie met parlementariŽrs uit andere landen. Daar heb ik heel veel zin in. Daar bespreken we dan de dan net gepresenteerde Green Deal van Eurocommissaris Timmermans. Hij heeft als opdracht om in Europa een aantal flinke duurzame maatregelen te treffen."

SMERIGE TROEP
Volgens Sienot zijn er concrete maatregelen nodig om de aarde te beschermen. "In Europa moet er een stevige CO2-belasting komen, zodat de uitstoot van die smerige troep echt een prijs krijgt. Dan gaat het lonen om in schone technieken te investeren."

"Verder blijkt dus dat we in Europa, als de trein staakt, geen milieuvriendelijke manier hebben om te reizen. Het is daarom ontzettend belangrijk dat we snelle spoorverbindingen krijgen tussen steden. En dat er alternatieven komen", besluit Sienot.

Matthijs Sienot op Radio M Utrecht in gesprek over de klimaattop


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -