Museum Speelklok showt koninklijke klok en speeldoos Amalia

© Museum Speelklok
UTRECHT - Museum Speelklok in Utrecht opent deze week haar Koninklijke Kamer. In de ruimte staan speelklokken en speeldozen met koninklijke allure, zoals de speeldoos die rond 1890 werd geschonken aan prinses Wilhelmina. Ook de speeldoos die prinses Amalia kreeg ter gelegenheid van haar geboorte hoort bij de collectie.
Maar het 'middelpunt' van de Koninklijke Kamer is volgens het museum de tweeënhalf meter hoge Clay-klok uit 1738. Het gaat om een topstuk, dat gemaakt werd door de koninklijke klokkenmaker Charles Clay. Hij werkte daarvoor nauw samen met andere kunstenaars, zoals de Duitse componist Händel.

ORGELKLOKKEN

Na een grondige restauratie is de Clay klok voor het eerst sinds tijden weer te zien en te horen. "Hiermee toont Museum Speelklok haar bezoekers een hoogtepunt uit de geschiedenis van de orgelklokken en laat het museum de muziek die Händel componeerde voor de Clay klok opnieuw live horen. Muziek van Händel die voor de meeste mensen nog onbekend is", zo schrijft het museum.
Van Clay zijn volgens het museum zeker nog zes kleinere speelklokken bekend en een soortgelijke klok, zonder uur- en speelwerk. "Deze bevindt zich in het Kensington Palace in Londen. De Clay klok van Museum Speelklok is echter de enige complete monumentale orgelklok van Charles Clay van dit formaat, wat hem daarmee van zeer grote kunst- en cultuurhistorische waarde maakt."

REIS

De Clay-klok maakte overigens een lange reis voordat deze uiteindelijk in Utrecht terechtkwam. In 1759 kwam het uurwerk in handen van de Amsterdamse kunstverzamelaar Gerrit Braamcamp. Daarna ging de klok naar Portugal, waarna het in 1972 in het bezit kwam van een Franse verzamelaar. Drie jaar geleden wist Museum Speelklok de oude klok te bemachtigen.
De Clay klok wordt tot en met 5 januari aan het eind van iedere muzikale rondleiding gedemonstreerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.