Utrecht-Oost niet gerust op veiligheid overgangen Uithoflijn

© RTV Utrecht / Marloes Sollie
UTRECHT - Bezorgde bewoners van Utrecht-Oost zijn een petitie gestart waarmee ze vragen om verkeersmaatregelen voor de kruising van de Platolaan en de Weg tot de Wetenschap. Die petitie was vandaag in vier uur tijd bijna vierhonderd keer ondertekend.
Een groep omwonenden maakt zich grote zorgen over de verkeersveiligheid op de kruising nu op 16 december de trams van de Uithoflijn gaan rijden. Ze constateren dat de kruising op een van de drukste fietsroutes in de stad nu, zelfs zonder trams, al onveilig is. Ze willen dat de gemeente op korte termijn al maatregelen neemt, zoals bijvoorbeeld verkeersregelaars, maar vragen vooral om "een gedetailleerd, onafhankelijk en openbaar onderzoek naar de beste opties om deze kruising veilig te maken".
Er heerst in Utrecht-Oost al langer grote onrust over de veiligheid rond de nieuwe tramlijn. Onder meer bij sportvereniging Kampong trokken ze begin maart aan de bel over de veiligheid van de kruisingen. Veel sporters moeten om van en naar de sportvelden te komen een onbewaakte overgang over. Bijvoorbeeld bij de Platolaan en ook bij de Herculeslaan.
De gemeente Utrecht heeft al wel extra maatregelen aangekondigd, zoals een opstelvak voor fietsers op de Weg naar Rhijnauwen, een fietsbrug over de Kromme Rijn en een aantal verkeerslichten voor fietsers die beter zichtbaar worden gemaakt. Volgens de opstellers van de petitie komen die maatregelen in ieder geval te laat en is het nog maar de vraag of ze voldoende zijn. Ze roepen de gemeente op te kijken naar "een oplossing die de veiligheid van alle gebruikers van de kruising waarborgt".
De door de gemeente voorgestelde fietsroute door de Cicerolaan zien de buurtbewoners, die zijn verenigd in de Werkgroep Veilige kruising Platolaan, ook niet zitten. Dat zou een "schijnoplossing" zijn, omdat er nog altijd veel fietsers moeten oversteken om de sportvelden in de Maarschalkerweerd te bereiken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.