RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

SP stelt Kamervragen na vergiftiging schippersechtpaar in Nieuwegein

NIEUWEGEIN - De SP gaat Kamervragen stellen naar aanleiding van het ongeluk met het schippersechtpaar in Nieuwegein vorige week. Het echtpaar werd onwel door een grote hoeveelheid fosfine (een middel tegen ongedierte) in hun laadruim. Het echtpaar werd opgenomen in het ziekenhuis, de vrouw ligt nog altijd in coma.

"Ik wil graag weten wat er mis is gegaan", zegt SP-Kamerlid Cem Lašin. Hij wil onder meer van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat weten hoe het kan dat er zo'n grote concentratie fosfine was. Ook wil hij weten wie daarvoor verantwoordelijk is en of toezichthouder Inspectie Leefomgeving & Transport wel voldoende mankracht heeft.

Het gebruik van fosfine is in Nederland verboden, maar in andere landen wordt het nog wel gebruikt. Als ladingen worden overgeslagen van de zeevaart op de binnenvaart moet daarop gecontroleerd worden. Lašin: "Maar we kunnen nu al wel vaststellen dat het is misgegaan met enorme gevolgen voor het schippersechtpaar. Als wij iets verbieden, moeten we er ook streng op handhaven."

Fosfine wordt in de zeevaart gebruikt om de lading tegen ongedierte te beschermen. Deze stof is al in lage concentraties dodelijk. Gewoonlijk wordt de lading voldoende gelucht voor het op binnenvaartschepen wordt geladen, maar dat zou hier niet zijn gebeurd.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -