RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

LIVE: Utrecht presenteert rapport tramaanslag


UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen presenteert vandaag een rapport over het optreden van de crisisorganisatie tijdens de aanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Op 18 maart schoot Gökmen T. in een tram om zich heen en daarbij vielen vier doden. Meerdere mensen raakten gewond.

BELANGRIJKSTE CONCLUSIES
- De gemeente had beter moeten vertellen waarom mensen moesten binnen blijven. Ook had de gemeente duidelijker moeten uitleggen hoe lang het advies van kracht was. Het was bijvoorbeeld niet duidelijk dat dit advies alleen voor de stad Utrecht was.
- De betrokken crisisteams hadden beter moeten communiceren.


13.10 uur   Liveblog gesloten
Het liveblog is gesloten. Het laatste nieuws is hier te vinden.


13.02 uur   Meerdere rapporten
Op dit moment zijn er drie evaluaties gemaakt over de tramaanslag van 18 maart. Volgend jaar komen er nog twee bij.


13.00 uur   Einde persconferentie
De persconferentie is afgelopen. Journalisten mogen nu 1 op 1 interviews doen.


12.57 uur   Speciale Informatie-tool ontwikkelen
Van Zanen pleit ervoor dat er een speciale tool moet komen waardoor je snel kunt zien of binnengekomen informatie klopt. Op die manier is er veel tijdwinst te halen in de eerste warrige uren.


12.55 uur   Heel veel informatie
De hoeveelheid informatie en dus ook des-informatie, maakte het de eerste uren enorm lastig. Het was heel moeilijk om met die hoeveelheid om te gaan. De politie onderschrijft dat: de druk om snel te duiden neemt ontzettend toe. "Wij gaan als de politie met andere partners kijken hoe we dit nog weer sneller kunnen stroomlijnen."


12.52 uur   Allerhoogste dreigingsniveau
"Wij zijn de eerste en enige die te maken hebben gehad met dreigingsniveau 5". aldus Van Zanen. Hij vertelt dat er met smart wordt gewachten op de uitkomsten. Zowel in Den Haag, als door andere burgemeesters: "men wil hier van leren". Er is bijvoorbeeld in Utrecht nog nooit geoefend door de betrokken instanties met dreigingsniveau.12.41 uur   Dreigingsniveau vijf
Op 18 maart werd voor het eerst het dreigingsniveau opgeschaald naar niveau vijf. Dat was een bijzondere situatie voor alle hulpdiensten en instanties. Van Zanen staat nog steeds achter de genomen maatregelen zoals het advies binnen blijven. "Er was volkomen begrip dat wij dit besluit namen."

Van Zanen erkent wel dat duidelijk gecommuniceerd had moeten worden dat het advies alleen van kracht was voor de stad Utrecht.


12.38 uur   Veel aandacht voor slachtoffers
De burgemeester vertelt dat hij de afgelopen maanden slachtoffers heeft bezocht. Ook heeft hij gesproken met ooggetuigen. "We mogen 18 maart niet vergeten."12.35 uur   "Het is een leer-evaluatie"
Van Zanen benadrukt dat het vooral een leerevaluastie is. "We kunnen waardevolle lessen trekken voor de toekomst."


12.33 uur   Van Zanen informeert nabestaanden en slachtoffers
Gisteravond zijn de nabestaanden en slachtoffers geïnformeerd over de uitkomsten die vandaag naar buiten zijn gekomen. Volgens Van Zanen was het een emotioneel moment.


12.30 uur   Begin persconferentie
Burgemeester Van Zanen opent de persconferentie in een zaal vol journalisten. Ook is er een gebarentolk aanwezig.12.26 uur   Leerpunten communicatie vallen op
In het rapport is er vooral veel aandacht voor de communicatie op 18 maart. Op lokaal, regionaal en nationaal niveau had er beter gecommuniceerd moeten. "Inhoudelijk werd op dezelfde hoofdlijn gecommuniceerd, waarbij net andere woorden zijn gebruikt. Juist de verschillen en nuances in berichtgeving vallen snel publiekelijk op waardoor kritiek ontstond op de communicatie"


11.56 uur   Herinneringsplek 24 Oktoberplein
Op het 24 Oktoberplein komt een herinneringsplek waar mensen kunnen stilstaan bij wat er op 18 maart is gebeurd. Het ontwerp voor de herinneringsplek verbeeldt de golf van ongeloof en verdriet die door de stad Utrecht ging na het schietincident. Begin 2020 wordt er gestart met de aanleg van de herinneringsplek. De verwachting is dat het klaar is op 18 maart 2020.

 Artist impression herinneringsplek 24 Oktoberplein Artist impression herinneringsplek 24 Oktoberplein | Foto: Gemeente Utrecht


11.55 uur   Gemeente maakt raadsbrief openbaar
Daar staan 4 belangrijke lessen in voor de betrokken instanties volgens de gemeente:
- Het is belangrijk om bij een advies om binnen te blijven ook te vertellen hoe lang dit geldt en wat de noodzaak is.
- De betekenis, rolverdeling en communicatie van het afkondigen van dreigingsniveau 5 kan beter.
- Van enkele organisaties is de informatiebehoefte onvoldoende tijdig onderkend.
- In crisissituaties blijft het lastig om gezamenlijk een eenduidig beeld van de situatie te krijgen.


11.52 uur   Update Tramschutter Gökmen T.
De rechtszaak tegen Gökmen T. is op dit moment in volle gang. Hij wil geen advocaat, maar heeft er toch één toegewezen gekregen. Dit omdat hij zichzelf niet goed genoeg kan verdedigen. De eerst volgende zitting is op 16 december. Dat is de laatste van de zogenoemde regiezittingen voor de zaak inhoudelijk wordt behandeld vanaf 2 maart 2020.

De Utrechter is inmiddels psychologisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Er is geconcludeerd dat T. zwakbegaafd, narcistisch en verminderd toerekeningsvatbaar is.


11.50 uur   Burgemeester Van Zanen blikte eerder terug
Burgemeester Van Zanen heeft afgelopen zomer al kort teruggeblikt op de tramaanslag. Tegen tv-programma EenVandaag vertelde hij toen dat er 850 meldingen binnen kwamen over de schietpartij. Pas later bleek dat er ook valse meldingen binnen kwamen, die ook serieus waren genomen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -