Ouderen in de watten gelegd tijdens vakantie: 'Na 45 jaar slaap ik weer naast iemand'

DOORN - Ouderen die eenzaam zijn en toe aan wat plezier, krijgen een midweek vakantie aangeboden. Zij zitten nu in Vakantiepark Het Grote Bos in Doorn en worden in het zonnetje gezet. Er staan een boel activiteiten op de lijst. Vanochtend begon de dag met een lekker ontbijt en een knutselochtend.
Ouderen zijn kerststukjes aan het maken in de grote Boszaal tijdens de midweek vakantie.
Ouderen zijn kerststukjes aan het maken in de grote Boszaal tijdens de midweek vakantie. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
In de grote Boszaal zitten groepjes ouderen aan verschillende tafels tijdens de knutselochtend. Ze kunnen kerststukjes, vogelhuisjes en kaasplanken maken. De ouderen kletsen wat en leren elkaar kennen. De meerderheid is bezig met kerstukken en snijden takjes af om ze in de oase te steken. Aan de tafel in het midden van de zaal heeft bijna iedereen pleisters om hun vingers. "Die aardappelschilmesjes zijn net nieuw en dus een beetje scherp", zegt een senior. Gelukkig zijn er genoeg pleisters aanwezig en gaan ze daarna verder met een veiligere methode: gouden slingers en appeltjes bovenop de oase leggen.
Het kerststuk wordt versierd met appeltjes.
Het kerststuk wordt versierd met appeltjes. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
Een timmerend geluid komt uit de verte vandaan. Daar staat een tafel waar houten vogelhuizen in elkaar worden gezet. Coba Meijering uit Bijlen is druk bezig. "Het gaat goed. Deze week is fantastisch, er wordt veel voor ons gedaan." Ook Hessel Peet uit Spijkenisse heeft het naar zijn zin. Toen hij van de vakantie hoorde, werd was hij meteen enthousiast. Gelukkig voldoet het helemaal naar zijn verwachtingen. "We worden echt in de watten gelegd."
Ik ben in geen zes jaar op vakantie geweest dus dit is heel leuk!
Femmy Stam

VAKANTIE VIEREN

Dertig bungalows in het park zijn gevuld door 95 ouderen. Het RCN Het Grote Bos werkt samen met het vakantiebureau en zij selecteren vanuit de kerken geschikte mensen uit. "We willen zo veel mogelijk mensen uit het land hiernaartoe halen die geen vakantie kunnen vieren, weinig mensen zien en eenzaam zijn", zegt Noelle Schrikker marketing coördinator RCN Het Grote Bos. "De vakantie is niet alleen in het Vakantiepark Grote Bos maar ook in Vakantiepark Toppershoedje in Ouddorp. Dus in totaal zijn er zo'n 150 ouderen die door ons getrakteerd worden."
De knutselochtend in de grote Boszaal.
De knutselochtend in de grote Boszaal. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
Vrijwilligers en medewerkers helpen mee om de vakantie zo leuk mogelijk te maken. Per bungalow zijn er ongeveer vier of vijf mensen met een begeleider. Sommigen ouderen kenden elkaar al een beetje van de kerk maar er zijn ook mensen die nog niemand kende. "De bungalows worden ingedeeld dus ze kunnen (in overleg) terecht komen met mensen die ze niet kennen", zegt Schrikker. "Het is heel leuk om mensen bij elkaar te brengen."

GEZELLIGHEID

Femmy Stam uit Hoogeveen slaapt naast een andere vrouw die ze door deze vakantie heeft ontmoet. Ze zijn namelijk op dezelfde kamer ingegeeld. "Ik heb in 45 jaar naast niemand geslapen", zegt ze. Het is voor haar wel weer even wennen om haar kamer te delen 's nachts. "Ik kon vannacht niet slapen want ze praatte hardop. Dat was wel heel grappig", vertelt ze lachend. "We hebben het heel gezellig, dus we moeten goed op de tijd letten, anders vergeten we om naar de activiteiten te gaan." De vakantie werd Femmy aangeboden door de kerk. Ze is in zes jaar niet op vakantie geweest dus ze vindt dit prachtig. "Er is hier lekker eten dus ik denk dat we heel dik thuiskomen."
Er wordt een foto genomen van iemand die een vogelhuis heeft gemaakt en het trots laat zien.
Er wordt een foto genomen van iemand die een vogelhuis heeft gemaakt en het trots laat zien. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
Dit is de tweede keer dat de vakantieweek wordt georganiseerd. Het begon tijdens het 65-jarige bestaan van RCN-vakantieparken en ze willen dit elk jaar blijven doen. "We hebben wel gehoord van de groep van vorig jaar dat zij na de vakantie onderling contact hielden, dus dat is wel heel leuk", zegt Schrikker.
MAKE-OVER
De rest van de week staat er nog veel te gebeuren. Op de planning staat een beauty verwendag, pubquiz, wandelingen, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, spelletjes avonden met bowlen, midgetgolven, biljarten en er is nog veel meer. Femmy kijkt heel erg uit naar de beautydag waarbij ze een make-over krijgen. Ze schiet in de lach en zegt: "Ik kom vast thuis en dan herkennen ze me niet meer."
Eenzame ouderen worden in het zonnetje gezet tijdens aangeboden vakantie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.