OM: 'Geen bewijs voor rol Utrechtse kroongetuige bij moordpoging'

© Opsporing Verzocht / RTV Utrecht
UTRECHT/IJSSELSTEIN - Onder grote belangstelling en met extra beveiliging is vanmorgen het grote liquidatieproces Marengo hervat tegen de groep rond de wereldwijd gezochte drugscrimineel Ridouan Taghi uit Vianen. De zaak draait onder meer om twee moorden in Overvecht en één in IJsselstein.
Het OM liet tijdens de inleidende zitting weten dat er geen bewijs is gevonden voor de stelling dat de Utrechtse kroongetuige Nabil B., betrokken is geweest bij een poging tot moord op Mohamed R., een van de voornaamste verdachten in het proces.

GELOKT

R. verklaarde in oktober dat B. achter de poging tot liquidatie zat. Hij werd naar eigen zeggen in december 2017 in Utrecht beschoten en raakte ernstig gewond. Volgens R. had B. hem naar de plek des onheils gelokt. R. en zijn advocaat brachten dit verhaal enkele weken geleden via de media naar buiten.
Het OM hekelde het feit dat R. langs die weg zulke zware beschuldiging aan het adres van B. uit, omdat dat "buitengewoon schadelijke gevolgen kan hebben voor de kroongetuige". De verklaring van R. mist volgens justitie iedere onderbouwing.
Ook vindt het OM het "opmerkelijk" dat R. pas twee jaar na dato met dit verhaal op de proppen komt en nooit aangifte heeft willen doen, ondanks aandringen van de politie daartoe. R. heeft bovendien geweigerd zijn bronnen te noemen. Het politieteam dat de poging tot liquidatie onderzoekt, heeft R.'s beweringen toch onderzocht. Aanwijzingen in de richting van Nabil B. zijn daarbij niet gevonden.

NOG GEEN ADVOCAAT

Bij aanvang van de zitting bleek dat de Utrechtse kroongetuige Nabil B. nog geen nieuwe advocaat heeft. Zijn vorige raadsman, Derk Wiersum, werd in september geliquideerd. Diens opvolger staakte onlangs zijn werkzaamheden voor B. Wat het Openbaar Ministerie betreft gaat het Marengo-proces gewoon door, ook als er nog geen nieuwe advocaat voor kroongetuige B. is. Na de moord op Wiersum vond de vorige zitting achter gesloten deuren plaats. Dit keer is er dus wel weer toegang voor journalisten en publiek, maar de beveiliging in en rond de rechtbank bij Schiphol is nog verder aangescherpt.
De tussenzitting begon alles behalve vlekkeloos. Eerst was er anderhalf uur vertraging door technische problemen. Toen de zaak eenmaal was begonnen, had een deel van de verdediging bezwaar tegen geluidsopnames van de pers en het maken van rechtbanktekeningen. Ook ontstond commotie omdat een journalist een foto twitterde vanuit de rechtszaal bij Schiphol. Op verzoek van de advocaten werd de zitting even geschorst. De journalist heeft de foto verwijderd en is weggestuurd. Hij mag mogelijk ook morgen niet meer naar de zitting komen. Rond 11.40 uur werd de zitting weer hervat.

MONSTERONDERZOEK

Het aantal verdachten dat door het Openbaar Ministerie wordt vervolgd is opgelopen tot 17, van wie de meesten uit de regio Utrecht komen. Volgens het OM vormden zij samen een criminele organisatie die zich onder meer bezighield met moorden. Op de tenlastelegging staan nu vijf liquidaties en meerdere moordpogingen die in opdracht van Taghi en diens rechterhand Said Razzouki zouden zijn uitgevoerd.
Het gaat om de moorden op Ranko Scekic en Hakim Changachi in Overvecht, op spyshopmedewerker Ronald Bakker in Huizen, misdaadblogger Martin Kok in Laren en Samir Erraghib in IJsselstein. Maar kroongetuige B. heeft over meer moorden verklaringen afgelegd.

MOTORBENDE

Ook in de zaak tegen motorbende Caloh Wagoh (onderzoek Eris) heeft een kroongetuige Taghi aangewezen als opdrachtgever van een aantal moorden die door verdachten in deze zaak zouden zijn gepleegd. De zaken Eris en Marengo blijven gescheiden, maar het OM zal in de toekomst Taghi mogelijk ook voor die andere moorden gaan vervolgen.

RAKETAANSLAG

Het aantal verdachten dat betrokken zou zijn geweest bij een geplande raketaanslag op een spyshop in Nieuwegein, nadat shop-medewerker Ronald Bakker was vermoord in Huizen, is uitgebreid bleek tijdens de zitting. Ontsleutelde PGP-berichten vormen hiervoor belangrijk bewijs. Vijf verdachten worden gelinkt aan de voorbereidingen van de bazooka-aanslag. Ze vonden de bazooka uiteindelijk te risicovol, snapten de handleiding niet en besloten daarom maar 'appels' (handgranaten) te gaan gooien.
Taghi wordt ook gezien als vermoedelijke opdrachtgever voor de moord op de broer van de kroongetuige en die op zijn advocaat Derk Wiersum. Voor de moord op Wiersum zitten nog twee verdachten vast, onder wie een neef van Taghi. Deze moordzaken zijn echter geen onderdeel van het Marengo-onderzoek.
Taghi en Utrechter Saïd Razouki staan op de internationale opsporingslijst en worden bij verstek berecht. Voor tips die leiden tot hun aanhouding is een beloning van 100.000 euro per verdachte uitgeloofd.
Ook morgen is er een tussenzitting in het almaar uitdijende onderzoek. De inhoudelijke behandeling zal zeker nog maanden op zich laten wachten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.