RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Hof stelt oordeel over fraudezaak Linschoten uit

EEMNES - De beslissing in het hoger beroep rond de fraudezaak van voormalig VVD-kopstuk Robin Linschoten is uitgesteld. Het gerechtshof in Amsterdam zou vandaag een uitspraak doen in de zaak, maar het hof wil eerst meer informatie hebben over de financiële positie van Linschoten en zijn vennootschappen in de periode dat hij zou hebben gefraudeerd.

Het OM eiste vorige maand vijf maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk tegen de 63-jarige Linschoten uit Eemnes wegens belastingontduiking. Die eis was gelijk aan de straf die de rechtbank de vroegere bewindsman twee jaar geleden gaf. De eis van justitie was toen een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf.

Linschoten deed van 2010 tot en met 2012 vanuit twee bv's stelselmatig te lage btw-aangiftes en benadeelde de fiscus in die periode zo voor ruim 100.000 euro. Hij heeft altijd ontkend moedwillig bedrog te hebben gepleegd. Wel zegt hij dat dat hij slordig en laks is geweest. Het OM gelooft Linschoten op dat punt, maar in hoger beroep noemde de aanklaagster de straf die de rechtbank hem eerder oplegde passend en rechtvaardig.

De zaak heeft voor Linschoten, die na zijn politieke carrière werkte als zelfstandig consultant, desastreuze gevolgen gehad. Hij raakte zijn opdrachtgevers kwijt, zijn huis en bezittingen gingen onder de hamer en hij belandde in de bijstand. Zijn totale belastingschuld was naar schatting ooit zo'n 370.000 euro. Inmiddels zou dat nu nog zo'n 200.000 euro zijn. Daarvan is ruim de helft privé. Bij de behandeling van zijn zaak bij het hof zei hij alles te willen terugbetalen.

Wanneer de zaak verdergaat is niet duidelijk.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht