Inleverdagen historische WO2-foto's in volle gang

Tilly en haar man hadden twee fotoalbums bij zich
Tilly en haar man hadden twee fotoalbums bij zich © RTV Utrecht / Mark van der Wel
PROVINCIE UTRECHT - Er komen steeds meer foto's binnen voor de regionale voorronde van de landelijke expositie 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's. Deze hele week kunnen bij verschillende lokale en regionale archieven eigenaren van bijzondere foto's bij deskundigen terecht die ze bekijken.
Zo ook in het Utrechts Archief. Daar zitten Jeanet en Alexandra, beiden studenten aan de Universiteit van Utrecht. "We vinden het heel leuk om aan dit project mee te werken", vertelt Alexandra. "We hebben allebei interesse in geschiedenis en specifiek de Tweede Wereldoorlog. Op deze manier kunnen we het verleden en het heden in elkaar over laten lopen."
Tilly kwam samen met haar man foto's inleveren
Jeanet vult aan: "Het is belangrijk dat de verhalen uit die periode levend gehouden worden. De mensen die het bewust hebben meegemaakt sterven uit. We zijn op zoek naar foto's die anders zijn dan anderen. Zo zijn er niet veel foto's uit het dagelijks leven. Die kunnen juist heel veel zeggen over hoe het er in die jaren aan toeging."

RUSTIG

Woensdagochtend is het rustig bij het Utrechts Archief. Toch zijn de twee dames niet voor niets gekomen. Rond half elf stappen Tilly Peschier - Van Hattem met haar man de hal binnen. Ze zijn helemaal uit Renswoude gekomen. "We hebben twee fotoalbums van mijn schoonvader bij me", vertelt Tilly aan de twee student-onderzoekers die er direct goed voor gaan zitten. "Hij was heel actief in het Utrechtse verenigingsleven. Op de foto's is te zien dat ondanks de oorlog alles toch gewoon doorging."
Zo zijn uitstapjes naar Artis en Schiphol vastgelegd. Ook groepsfoto's in de natuur zitten in het album. "We kunnen dit niet aan een volgende generatie geven, dus zei ik tegen mijn man dat we hier heen moesten. Ik heb een hoop zelf thuis digitaal ingescand. Misschien dat het Utrechts Archief iets met de foto's kan."

JEUGD

Het klikt meteen tussen het echtpaar en de beide jonge studentes. "De jeugd van nu is vooral met social media bezig. Als ik die meiden hier dan zie zitten en dezelfde interesse hebben als wij, dan word ik daar heel blij van."
Het zijn niet alleen foto's die Tilly van zolder heeft gehaald. Zo is er ook een vakblad uit 1943 die speciaal voor schilders werd gedrukt. Haar schoonvader was vakschilder. Op de voorpagina een groot stuk waarin wordt beschreven hoe lastig het in die jaren is te kunnen werken. Een medewerker van het Utrechts Archief die intussen is aangeschoven bekijkt het krantje aandachtig en maakt driftig aantekeningen. Hij belooft voorzichtig met de spullen om te gaan maar meer tijd te willen om ze verder te bestuderen. Tilly vindt het goed. "Ik ben alleen nog niet helemaal klaar met inscannen. Thuis heb ik nog een hele doos foto's en spullen staan. Daar komen we nog wel een keer mee terug."
Foto's kunnen tot en met 31 december digitaal worden ingestuurd of persoonlijk worden ingeleverd bij een van de vier archieven in de provincie Utrecht. Daar zal het beeldmateriaal dan worden ingescand en kunt u het origineel weer mee terugnemen.

Het Utrechts Archief
Alexander Numankade 199-201 Utrecht
- Dinsdag 10 december van 10:00 tot 12:00 uur|
- Woensdag 11 december van 10:00 tot 12:00 uur
- Donderdag 12 december van 19:00 tot 21:00 uur

Archief Eemland
Eemplein 73 (3e verdieping Eemhuis) Amersfoort
- Dinsdag 10 december van 12:00 tot 14:00 uur

Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht
Karel de Grotestraat 30 Wijk bij Duurstede
- Dinsdag 10 december van 09:00 tot 12:00 uur en 14:00 tot 16:00 uur

Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard
Blekerijlaan 14 Woerden
- Maandag 9 december 09:00 tot 16:30 uur

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.