Familie lachgasverslaafde Ayoub: "Politiek begrijpt onze problemen niet"

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
UTRECHT - Khadiza, de Utrechtse zus van lachgasverslaafde Ayoub vindt het heel erg dat de Haagse politiek een lachgasverbod niet zomaar ziet zitten. "We waren heel blij toen de regering aankondigde een verbod op lachgas in te stellen. Maar twee dagen later zijn we erg teleurgesteld, omdat de politieke partijen in Den Haag het niet lijken te willen."
Het lachgasverbod dat staatssecretaris Paul Blokhuis maandag aankondigde, kan niet reken op onverdeelde steun. Tweede Kamerlid Sophie Hermans van coalitiepartij VVD noemt het "met een kanon op een mug schieten."
Ook de PvdA is tegen een verbod. En D66-kamerlid Antje Diertens zegt in het AD dat het laatste woord over het verbod "nog niet is gezegd". Hiermee is er geen meerderheid in de Tweede Kamer voor het lachgasverbod dat familieleden van verslaafde gebruikers zo graag willen.
Ik denk dat de politiek slaapt, totdat het echt verkeerd gaat
Broer van Khadiza
De broer van Khadiza gebruikte zoveel lachgas dat hij erdoor verlamd raakte. Maar volgens zijn familie is dat niet eens het grootste probleem. "Lachgas doet ook iets met de hersenen. Ik zie jongens die helemaal doordraaien. Ze worden er agressief van en weten niet meer wat ze doen. Ik denk dat de politiek slaapt, totdat het echt verkeerd gaat."

UTRECHTSE REACTIES

De Utrechtse gemeenteraad is niet zo stellig als de Haagse collega's. Fractievoorzitter Dimitri Gilissen van de Utrechtse VVD wil wel een verbod op lachgas.
"De landelijke VVD is nog niet overtuigd, maar VVD Utrecht wil alle middelen in kunnen zetten om te handhaven. Dus een verbod. Het is ook niet zo dat de landelijke VVD tegen een verbod is. Er is nog een interne discussie gaande en ik ga de fractie in Den Haag proberen te overtuigen van de noodzaak van een verbod."
Ook Bülent Isik van de Utrechtse PvdA-fractie gaat proberen om zijn Haagse partijgenoten te overtuigen. "De Haagse PvdA-fractie wil inzetten op voorlichting en preventie. Maar dat kan prima hand in hand gaan met een verbod op lachgas. Ik wil echt voorkomen dat de samenleving het gebruik van lachgas gaat normaliseren. Het is echt schadelijk voor de gezondheid. Vooral bij beïnvloedbare jongeren."
Has Bakker van de Utrechtse fractie van D66 staat wel volledig achter zijn Haagse partijgenoten. "D66 neemt de zorgen die er zijn heel serieus. Maar het plaatsen van lachgas onder de Opiumwet is niet het beste wat we nu kunnen doen om de verslaafde groep gebruikers te helpen. We moeten inzetten op preventie en voorlichting."

BESPREEKBAAR MAKEN

Khadiza krijgt sinds de eerste uitzending op RTV Utrecht veel reacties uit de Marokkaanse gemeenschap. "Het is een onderwerp waar niemand over spreekt. Een vrouw vertelde me dat ze dacht dat haar zoon de enige was die gebruikte. En ik spreek steeds meer mensen die in hetzelfde schuitje zitten."
"Het lijkt wel alsof elk gezin in Overvecht een broer of familielid heeft die verslaafd is. Een verbod lost de problemen natuurlijk niet gelijk op. Maar het zorgt er wel voor dat 13 en 14-jarigen die nu willen gebruiken een stuk moeilijker aan lachgas kunnen komen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.