Zuivelfonds eist via rechtbank openheid van RIVM

© RTV Utrecht
BILTHOVEN - "Openheid en transparantie" over de berekeningen van het RIVM, dat eisen het Mesdag Zuivelfonds en de organisatie Stikstofclaim van de Staat. Ze spannen een rechtszaak aan met de cijfers over stikstof als inzet.
Het Mesdag Zuivelfonds is een stichting die zich richt op "projecten die daadwerkelijk de kwaliteit van melk verbeteren of de kwaliteit van het totale houderijsysteem verbeteren wat leidt tot betere of gezondere melk." Eind september schakelde het Mesdag Zuivelfonds al een advocaat om gegevens op te eisen die volgens de stichting misten.
Het RIVM heeft na dat verzoek extra gegevens op de website geplaatst, maar twijfelft over het vrijgegeven van cijfers over de stikstofuitstoot van individuele bedrijven. Dat is mogelijk in strijd met wetgeving over privacy en gegevensbescherming. Een woordvoerder van het RIVM zegt: "De wil om echt alles te geven is er. Maar wij moeten ons aan de wet houden."
Stichting Stikstofclaim heeft zich bij de zaak aangesloten, de organisatie eist schadevergoedingen namens (boeren)bedrijven die zich gedupeerd voelen door het stikstofbeleid.
Vrijdag wordt de eis behandeld in een kort geding. Volgens het Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim is het van belang dat ze de cijfers snel kunnen controleren omdat het de basis is van nieuw overheidsbeleid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.