RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Afschaffen pasjes Utrechtse vuilcontainers kost tonnen

UTRECHT - Het afschaffen van het pasjessysteem voor afvalcontainers in Utrecht kost bijna zeven ton. Dat schrijft wethouder Klaas Verschuure aan de gemeenteraad. De pasjes zijn onderdeel van het 'nieuwe inzamelen' dat de afgelopen jaren in Utrecht is uitgerold.

Op het systeem is veel kritiek, het zou zorgen voor verrommeling van de stad. Naast ondergrondse afvalcontainers staat vaak gedumpt afval omdat de container niet open gaat of vol is. Bewoners met een container voor hun deur protesteerden veelvuldig. Voorheen werd restaval aan huis opgehaald. Bewoners zetten een kliko of vuilniszak langs de weg, waarna de gemeente zorgde voor afvoer. Gescheiden afval zoals oud-papier en plastics moesten worden ingeleverd bij een verzamelpunt.

ZWERFAFVAL
Bij het 'nieuwe inzamelen' is dat systeem omgedraaid, oud-papier, plastics en gft-afval wordt nu aan de weg gezet en opgehaald. Het rest-afval moet naar een ondergrondse container gebracht worden. Die zijn afgeschermd met een pasjessysteem. Daarop was vanaf het begin veel kritiek, zo zou de privacy van de bewoners geschaad worden. Ook was er de angst dat dit systeem de opmaat was naar het betalen per kilo afval. Maar de meeste kritiek kwam vooral op de rommel die er rond de containers ontstond.

De pasjes zouden volgens de gemeente nodig zijn om te voorkomen dat bedrijfsafval illegaal in de containers terecht komt. Bedrijven moeten het afvoeren van hun afval zelf regelen. Wethouder Verschuure deed eerder dit jaar een proef, en daaruit bleek dat het met het illegaal dumpen van bedrijfsafval wel meevalt. Daarop besloot hij de pasjes af te schaffen.

AFVALSTOFFENHEFFING
Het verwijderen van de kaartlezers uit de afvalcontainers en het versneld afschrijven van de apparatuur kost de gemeente in totaal 695.000 euro. Dat bedrag wordt betaald uit de reserve op de afvalstoffenheffing.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -