'Nachtwacht onder de speelklokken' eindelijk voor het publiek te zien in Utrecht

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
UTRECHT - Drie jaar lang werkte museum Speelklok aan de restauratie van een bijzondere orgelklok uit de 18e eeuw. Een hele klus die nu is afgerond. Vanaf morgen is de Clay klok voor het eerst te zien én te horen.
"Hij speelt nu! En hij speelt nu fantastisch mooi", vertelt museumdirecteur Marian van Dijk. "Het was een heel ontroerend moment om hem weer te horen, na zoveel jaren. De klok heeft na 1738 (bouwjaar) even gespeeld, maar daarna waarschijnlijk niet meer."

TOPKWALITEIT

Van Dijk is zichtbaar verguld met de aanwinst voor het museum. De orgelklok ziet er niet alleen fantastisch uit, met beschilderingen, zilver en goud en prachtig hout, hij heeft ook een bijzondere ontstaansgeschiedenis.
"Je hebt dus de koninklijke klokkenmaker Charles Clay en aan hetzelfde hof werkte ook de componist Händel. Die hebben elkaar gevonden. Händel werkte weer samen met een schilder en een zilvermaker. Dat maakte deze klok zo bijzonder. Het is allemaal van topkwaliteit en op een bepaald moment in de geschiedenis kwamen die mannen bij elkaar en hebben ze dit mooie object gemaakt."

ROMMELTJE

Om de klok er uiteindelijk als nieuw uit te laten zien en klinken was een grondige restauratie nodig. Het Rijksmuseum was verantwoordelijk voor de buitenkant, Alberic Godderis deed het binnenwerk. En dat was nog een hele klus. "Het was een rommeltje. Het was een hele grote uitdaging om 'm weer te laten spelen. We moesten heel veel obstakels rechttrekken."
En dat is gelukt. Hij klinkt weer als een klok en is vanaf morgen kan het publiek de Clay klok bewonderen in museum Speelklok. De klok vormt het middelpunt van de Koninklijke Kamer waar ook collectiestukken van Napoleon, Marie Antoinette en de Oranjes te zien zijn.
Gerestaureerde Clay klok te zien in Museum Speelklok

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.