Leusdens recreatiecentrum De Korf moet wijken voor woningbouw

De Korf.
De Korf. © RTV Utrecht / Jordi de Jong
LEUSDEN - Recreatiecentrum De Korf in Leusden krijgt definitief geen grootschalige renovatie. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten. Dat betekent dat De Korf en theater De Tuin, dat in De Korf gehuisvest is, alleen nog "sober en doelmatig" opgeknapt worden. Zo kan de gemeente over acht jaar op dezelfde locatie nieuwbouwwoningen realiseren.
De gemeente was begin dit jaar nog wel voor een renovatie van het "verouderde en sleetse" centrum in winkelcentrum Hamershof. Kosten? Zo'n vier miljoen euro. Maar in de huidige plannen is daar weinig van over. De gemeente stelt nog 190.000 euro beschikbaar voor herstel- en instandhoudingswerkzaamheden, waarvan 20.000 euro bestemd is voor De Tuin.

'DONDERSLAG BIJ HELDERE HEMEL'

De uitbaters van het centrum en theater zijn teleurgesteld. "We zijn vanaf eind vorig jaar tot mei meegenomen in besprekingen die tot een renovatie zouden leiden. Daarna werd het stil. En dan hoor je van de een op de andere dag als donderslag bij heldere hemel dat het niet doorgaat", vertelt voorzitter van De Tuin Wim Oeben.
Ook de exploitant van De Korf is boos. "Al zes jaar lang zeggen ze dat ik er rustig kan blijven zitten", vertelt Alessandro Sciortino. "En dan hoor je op 10 oktober, een dag voor de raadsvergadering waarin het plan werd aangekondigd, dat dat niet zo is."
Wethouder Patrick Kiel erkent dat hij beter had kunnen communiceren. "Ik heb ook al tijdens de informatieronde gezegd: als ik terugkijk op dat proces, dan denk ik dat we toch eerder die ondernemers mee hadden moeten nemen."

'PLEISTERS PLAKKEN'

Sciortino investeerde vorig jaar nog acht ton in een nieuw restaurant en bowlingbaan. "Een renovatie van 190.000 euro is niets meer dan pleisters plakken en de rit uitzitten. Ik heb meerdere keren contact gezocht met de wethouder om mijn betrokkenheid naar de toekomst te laten zien, maar hij gaf niet thuis. De gemeente heeft een ommezwaai gemaakt, zonder mij als huurder te betrekken."
Ook Oeben vindt het bedrag dat voor het theater beschikbaar wordt gesteld te laag. Hem was naar eigen zeggen 150.000 euro beloofd. "We hebben twintig uitverkochte voorstellingen per jaar, dus we wilden een volgende stap maken. Nu krijgen we 20.000 euro voor de meest benodigde reparaties. We hebben in ieder geval 50.000 euro nodig om het echt noodzakelijke te doen."
Daar reageerde de wethouder voorzichtig op: "Ik ben meer dan bereid om met De Tuin te kijken naar wat er nodig is, maar ik kan geen 50.000 euro beloven."
Teleurstelling bij uitbater De Korf

ACTIEF BETREKKEN

Tijdens de raadsvergadering werd een gezamenlijke motie van CDA, VVD, GroenLinks/PvdA en ChristenUnie/SGP aangenomen om binnen een half jaar met een plan te komen hoe het verder moet met het centrum. Ook pleitten de partijen ervoor De Korf en De Tuin daar actief bij te betrekken, iets wat beide ondernemers eerder dit jaar tijdens het besluitvormingsproces misten.
"Zij zijn ontzettend belangrijke partijen om met elkaar te kijken hoe we daar voor de toekomst een mooie voorziening kunnen neerzetten", neemt de wethouder zich voor. Sciortino is voorzichtig optimistisch: "Ik hoop dat hij de toezegging die hij half mondeling doet om mij en De Tuin mee te nemen in het proces nakomt. Ik vind het jammer dat het niet op papier is gekomen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.