Margreet in Leerdam: Over hoe een hoed verbindt

Margreet op bezoek bij de hoedenwinkel familie Bogerd
Margreet op bezoek bij de hoedenwinkel familie Bogerd © RTV-Utrecht
LEERDAM - Hoedenzaken, die zie je zelden meer in onze provincie. In de stad Utrecht zit er nog ééntje en in Leerdam runt de familie Bogerd één van de bekendste hoedenspeciaalzaken van Nederland. Margreet, zelf niet echt gezegend met een hoedenhoofd, vroeg zich af wíe er dan toch allemaal een hoed kopen?

FAMILIEPANDEN

De familie Bogerd heeft twee panden aan de Vlietskant in het centrum van Leerdam. In één zit een ijzerwarenzaak, in de andere tot in de jaren '80 een zaak met serviezen. Als die laatste wil stoppen dreigt het pand uit de familie te gaan. Mevrouw Bogerd senior besluit dat ze dat niet wil laten gebeuren en begint een hoedenzaak in het pand. "Ik had er helemaal geen verstand van", vertrouwt ze Margreet toe, "maar het leek me gewoon leuk."
De zaak wordt een succes en als ze vlak voor de eeuwwisseling aan haar kinderen aangeeft te willen stoppen met de hoedenwinkel, nemen één van haar zonen en schoondochters de zaak over. Klanten komen vanuit het hele land en ver daar buiten. Annet Bogerd: "Er komen regelmatig mensen uit Antwerpen en laatst had ik iemand uit Canada, die ging met een paar hoeden naar huis!"

KERK OF FEEST

De reden dat mensen naar de zaak komen verschilt erg. "Bij Leerdam denken mensen natuurlijk vaak aan 'kerkhoedjes' omdat mensen hier nog regelmatig een hoed dragen als ze naar de kerk gaan", begint Annet, "maar hier komen mensen ook voor feesthoeden, als ze gaan cruisen of naar de paardenrennen gaan." Haar dochter Naomi vult aan: "en dat is een heel mooie mix van mensen. Het is bijzonder om te zien dat als de zaak hier op zaterdag vol staat met mensen die om heel uiteenlopende redenen een hoed nodig hebben, iedereen elkaar helpt en tips geeft. Die hoed verbindt!"
Kijk hieronder naar de uitzending
Margreet in Leerdam op bezoek bij de familie Bogerd

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.