Zoon van seksclub-keizer Jan Bik schrijft over gevangenisleven: 'beter dan verzorgingshuis'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Andries Bik zat bijna zes maanden in de cel omdat hij voor miljoenen euro's zou hebben gefraudeerd in het landelijke netwerk van seksclubs van zijn vader. Hij schreef er een boek over: Grand Hotel de Bajes. Op deze manier hoopt hij zijn naam te zuiveren, en de situatie in de gevangenis te veranderen. Want het leven in een penitentiaire inrichting is volgens hem te goed...
In 2013 deden de politie, FIOD en Defensie met honderden mensen invallen in meer dan dertig panden van Jan Bik door heel het land. Ook een seksclub in de Jaffastraat in de Utrechtse wijk Lombok kreeg bezoek van de politie. Jan Bik werd uiteindelijk op 77-jarige leeftijd tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld voor witwassen, valsheid in geschrifte, belastingfraude en het leiden van een criminele organisatie.
Ook zijn zoon Andries verdween bijna zes maanden de cel in omdat de Belastingdienst nog 30 miljoen euro miste. Maar volgens de zoon klopt er helemaal niks van het verhaal van justitie. Hij was naar eigen zeggen slechts klusjesman in de sekshuizen van zijn vader. En dat was niet half zo leuk als het klinkt, aldus Andries: "Ik moest standaard de condooms uit de toiletten en de wasmachines halen."
Bijna vier jaar later komt Andries met een boek om zijn naam te zuiveren en mensen te wijzen op de omstandigheden in de gevangenis. Want gevangenen hebben volgens hem een luizenleventje: "Je kan er biefstuk of zalm of dagverse groentes bestellen. Je bestelt het op woensdag en zaterdag krijg je een kistje met alles wat je wil hebben. En het zijn precies dezelfde bedragen als je buiten de gevangenis betaalt."
Bik had het in de gevangenis naar eigen zeggen beter dan mensen in een verzorgingshuis. "Een gevangene kost minimaal 15.000 euro per maand en die krijgen alles wat hun hartje begeert. Maar de ouderen betalen 2000 euro per maand en die hebben een klein rotkamertje. Dat wil ik aankaarten."
Andrie Bik over zijn boek Grand Hotel de Bajes

'ANGST'

In het boek beschrijft Bik ook de nare kanten van het leven achter tralies, zoals een incident waarbij er een mok frituurvet over iemand heen werd gegooid. "Af en toe geldt er het recht van de sterkste." Maar volgens Bik is er in zulke gevallen weinig controle: "Er gebeurt daar zoveel dat niet door de beugel kan, maar er is nooit een schuldige omdat de bewakers ook geïntimideerd worden."
Zo zegt Bik gezien te hebben hoe er drugs de gevangenis in werden gesmokkeld via het bezoek en de bewakers. "Het is niet altijd corruptie. Het is ook angst. Want zo'n gevangene kan achter je adres, telefoonnummer en alles komen. Iedereen wordt als werknemer bedreigd. Ze worden niet beschermd. En dat vind ik ook heel kwalijk."

TRILOGIE

Bik is inmiddels alweer zes jaar op vrije voeten en gebruikte die tijd om te schrijven. En daar is hij nog niet klaar mee: dit boek moet deel gaan uitmaken van een trilogie. Hierna wil hij zijn jeugd beschrijven, waarin hij opgroeide tussen de prostituees. Ook is hij nog bezig met een rechtszaak tegen justitie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.