RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ap Reinders (46) nieuwe burgemeester van gemeente Stichtse Vecht

1/2
STICHTSE VECHT - Ap Reinders wordt de nieuwe burgemeester van Stichtse Vecht. De gemeenteraad koos voor de 46-jarige Reinders die op dit moment nog wethouder en loco-burgemeester in de gemeente Haarlemmermeer is. Voor Reinders wacht in Stichtse Vecht een pittige opdracht. Niet alleen rommelt het binnen de lokale politiek. Ook moet hij de geliefde burgemeester Marc Witteman opvolgen die vorig jaar overleed.

Pauline Bredt-Aler (VVD) leidde de vertrouwenscommissie die zocht naar de nieuwe burgemeester. Volgens haar heeft de gemeente in Reinders iemand gevonden met 'een open houding die ook goed kan luisteren.' Ook zou hij voldoende sturing kunnen bieden en als loco-burgemeester ervaring hebben met het handhaven van de openbare orde.

Reinders werkte hiervoor als consultant, heeft economie gestudeerd aan de VU in Amsterdam en haalde een doctoraal bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Op dit moment is hij in Haarlemmermeer loco-burgemeester en wethouder Economie & Ondernemerschap, Werk & Inkomen en Arbeidsmarktbeleid voor de lokale partij Haarlemmermeerse Actieve Politiek. Ook was hij van 2005 tot 2014 voorzitter van de Raad van Commissarissen van kinderopvangorganisatie Partou.

Reinders is nog niet officieel benoemd. Het advies van de gemeenteraad wordt nu doorgegeven aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Die neemt eigenlijk altijd een advies van de raad over. Vervolgens wordt hij officieel voor zes jaar benoemd door de Koning. De raad hoopt dat dit in februari 2020 allemaal geregeld is.


ONRUSTIG
De laatste maanden is het onrustig in de lokale politiek in Stichtse Vecht. Zo werd GroenLinks vorige week uit de coalitie gezet door de VVD, CDA en PvdA. Die drie partijen zouden te weining draagvlak zien voor een samenwerking met GroenLinks. Die klaagde weer dat de andere partijen te weinig interesse hadden in duurzaamheid en het voorkomen van bezuinigingen op sociale zaken.

In november stapte al de ervaren wethouder Linda van Dort (GroenLinks) onverwachts op. De emotionele wethouder weigerde toen te zeggen waarom ze vertrok. Dat is ook nog steeds een mysterie.

MARC WITTEMAN
Reinders volgt waarnemend burgemeester Yvonne van Mastrigt op. Zij vervulde de functie sinds Marc Witteman een jaar geleden overleed aan de gevolgen van longkanker. Witteman werd 57 jaar oud en was geliefd. Volgens Van Mastrigt ging het om: "een burgervader pur sang, echt een burgemeester van formaat."

Ook burgemeester Sjoerd Potters van buurgemeente De Bilt was onder de indruk en noemde Witteman "een zeer gewaardeerde en bijzondere collega". Hetzelfde soort lof had Pieter Broertjes, die de ambtsketting draagt in Hilversum: "een bijzondere collega die de fusiegemeente Stichtse Vecht uitmuntend heeft bestuurd."

 Marc Witteman was drie jaar burgemeester van Stichtse Vecht Marc Witteman was drie jaar burgemeester van Stichtse Vecht | Foto: RTV Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -