Paarse Vrijdag op scholen in de regio, aandacht voor homoseksualiteit en diversiteit

© Paarse Vrijdag
VEENENDAAL - Veel basisscholen en middelbare scholen in het land kleuren vandaag weer paars. Die kleur staat voor de waarde en rechten van LHBTQ+-leerlingen en dat iedereen kan zijn wie hij of zij wil. Het concept waaide over vanuit Amerika en werd in 2009 opgepikt door COC Nederland.
Eén van de scholen die meedoet aan Paarse Vrijdag is het Rembrandt College in Veenendaal. Daar werd vanmorgen de paarse loper uitgerold. Paars is de kleur van de kracht, zegt Justin Hermsen. "De kracht van jezelf kunnen zijn binnen de school, de kracht van je durven te expressioneren voor wie je bent. Want uiteindelijk moet je het toch echt met jezelf doen."
Justin is leerling in 5vwo en voorzitter van de Gender And Sexuality Alliance (GSA) van het Rembrandt College. Samen met twaalf andere leerlingen zette Justin een programma op poten voor vandaag. Verschillende sprekers hielden een lezing en ook de Veenendaalse wethouder van jeugd Martijn Beek kwam langs.

TABOE

Met de Paarse Vrijdag wil de school een veilige omgeving creëren voor alle leerlingen. In Veenendaal is dat extra nodig zegt de organisatie. In het dorp, dat in de Biblebelt ligt, is er nog altijd een taboe als het gaat om onderwerpen als homoseksualiteit. LHBTQ+-leerlingen krijgen nog regelmatig nare opmerkingen naar hun hoofd, zowel binnen als buiten de school. Daarnaast wordt er ook nog altijd veel gescholden met verschillende seksualiteiten.
Een leerlinge vertelt: "Ik ben zelf lesbisch en toen dat bekend werd in de klas, voelde ik niet echt dat ik enorm werd gesupport." Ook Justin heeft al het nodige meegemaakt, vorig jaar nog. Toen werd hij op Paarse Vrijdag zelfs bekogeld met fruit, door een andere leerling van school.
Gelukkig stond Justin al wat sterker in zijn schoenen. "Ik heb het op mijn eigen manier opgelost", zegt Justin. "Ik heb de hele zaal stilgelegd en heb die specifieke persoon eruit gehaald en gevraagd: waarom doe je dit? Wie denk je dat je bent? Toen was het stil, die persoon durfde niet eens het podium op te komen. Het was een eyeopener voor anderen: laat mensen in hun waarde."
Paarse vrijdag wordt ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden. Honderden scholen doen eraan mee.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.