RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Stedelijk Museum in Vianen viert zestigste verjaardag van Barbie: "Nu heeft ze een buik en navel"

VIANEN - Barbie is jarig en dat wordt gevierd in Vianen. In het Stedelijk Museum Vianen zijn ruim honderd Barbies te zien in de tentoonstelling Plastic Fantastic! Het populaire speelgoed bestaat 60 jaar en haar verschijningen door de jaren heen zijn te zien in het museum.

Zo is te zien hoe de pop in al die jaren is aangepast aan het schoonheidsideaal. Ook is de allereerste Barbie uit 1959 in het museum te bewonderen. "De nummer 1 Barbie, Barbie Ponytail, is wel een topstuk uit de verzameling", vertelt Afiena van IJken, conservator van het museum. "Barbie is het meest populaire speelgoed ter wereld en ze heeft zo'n grote fanbase. Dit jaar bestaat ze 60 jaar en daarom vonden we dat we iets met haar moesten doen", zegt van IJken. "Mijn eigen dochter van bijna vier vindt Barbie geweldig, maar mijn moeder van 65 jaar oud weet ook nog dat ze van haar moeder een Barbie kreeg toen ze klein was."

MEER DAN HONDERD
De gehele tentoonstelling is de verzameling van Armel Rood uit Hoorn. "Zij behoort tot de top vijf van verzamelaars in Nederland", zegt van IJken. Ze heeft de verzamelaarster benaderd en nu staat een gedeelte van haar grote verzameling dus in het museum. "Thuis staat het allemaal op elkaar en in elkaar, dus nu het zo uitgestald staat in het museum geniet je er wel meer van", aldus Armel Rood. Een deel van haar verzameling heeft eens een paar dagen in een bibliotheek gestaan, maar zo uitgebreid is het nog nooit te zien geweest.

"Mijn hele leven verzamel ik al Barbies. Maar het gaat me niet zozeer om de poppen zelf maar om het verhaal er omheen", zegt Rood. Ze doelt daarmee op de veranderingen in het modebeeld en het schoonheidsideaal. Vroeger was Barbie heel dun. "Ze had zo'n dunne taille dat als ze echt zou bestaan, ze geen darmen kon hebben." Nu heeft de pop meer een buik. Nog een verandering is dat de pop een navel heeft gekregen.

FRANCIE
Armel Rood mag dan wel meer dan honderd poppen bezitten, maar stoppen met verzamelen doet ze niet. Voor haar verzameling zoekt Rood op internet. "Vroeger ging ik echt alle rommelmarkten en vrijmarkten af. Toen was er nog geen internet." Maar nu zoekt ze via Marktplaats of Ebay. "Of er komen mensen naar me toe die nog een pop op zolder hebben liggen."

Ze heeft ook nog wel wensen voor haar verzameling. "Als ik nog iets mag noemen dan ben ik echt op zoek naar de eerste Francie. Een Barbie met donker haar uit eind jaren '60." Verder zou ze ook nog graag meer kleding uit die periode bezitten en is ze op zoek naar de eerste poppen uit die tijd die hun benen kunnen buigen.

MAIK DE BOER
Op zaterdag 14 december wordt de tentoonstelling geopend door bekend stylist Maik de Boer. Hij verzamelt zelf ook Barbies. Vanaf zondag is de tentoonstelling open voor publiek. Plastic Fantastic! is tot 1 juni 2020 te bezoeken.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -