Tramschutter gedwongen aanwezig in rechtbank: accepteert Gökmen T. nu wel een advocaat?

© Politie
UTRECHT - Zal Gökmen T., de verdachte van de tramaanslag in Utrecht, zich laten verdedigen door een advocaat? Dat is de grote vraag tijdens een voorbereidende zitting morgen in de Utrechtse rechtbank. De verdachte moet daar zelf weer bij aanwezig zijn.
Bij de aanslag in de sneltram in Kanaleneiland werden op 18 maart vier mensen doodgeschoten en raakten meerdere mensen gewond. Gökmen T. heeft bekend dat hij de dader is, maar wilde tot nu niet zeggen wat er aan de aanslag voorafging. Hij weigerde ook om zelf naar de rechtszittingen te komen.

GEDWONGEN

Alleen voor de eerste zitting werd hij daartoe door de rechter gedwongen en werd hij geboeid de rechtszaal binnen gebracht. T. verklaarde toen dat hij de Nederlandse rechtspraak en democratie niet erkent en zich daarom niet door een advocaat wil laten verdedigen. De aanslag had hij gepleegd uit wraak voor wat moslims wereldwijd is aangedaan, zei hij toen.
Inmiddels heeft de rechtbank besloten dat het nodig is dat Gökmen T. zich laat bijstaan door een advocaat. Het gaat morgen om een complexe zaak, waarbij een verdachte deskundig advies nodig heeft om zo goed mogelijk op de beschuldigingen te kunnen reageren. Ook morgen zal T. desnoods gedwongen aanwezig zijn.
Bloemenzee voor slachtoffers tramaanslag 24 Oktoberplein
Bloemenzee voor slachtoffers tramaanslag 24 Oktoberplein © RTV Utrecht / Evie Westland

ADVOCAAT OF PROCESBEWAKER

De Utrechtse strafpleiter André Seebregts is naar eigen zeggen door de rechtbank gevraagd de verdachte te verdedigen, maar het is niet duidelijk of Gökmen T. daarmee ook akkoord gaat. Als dat niet het geval is, kan de advocaat als een soort procesbewaker worden aangesteld, die in de gaten houdt of het proces juridisch volgens de regels verloopt.
Een andere reden om Gökmen T. een advocaat toe te wijzen is zijn psychische toestand. De verdachte is de afgelopen maanden uitgebreid onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Volgens het AD is daar vastgesteld dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij zou ook zwakbegaafd zijn en een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben.
Over het uitlekken van onderzoeksresultaten van het Pieter Baan Centrum zal waarschijnlijk morgen ook gesproken worden. Het Openbaar Ministerie en de rechtbank zullen er ongetwijfeld niet gelukkig mee zijn dat deze details via de media naar buiten zijn gebracht.

RECHTBANK VERWACHT DRUKTE

De rechtbank in Utrecht verwacht weer grote belangstelling voor de zitting die morgen om 09.30 uur begint. In de zittingszaal zelf zijn alle plaatsen gereserveerd voor direct betrokkenen en pers, maar publiek kan de zitting wel volgen in een speciale videozaal in de rechtbank.
Voor de inhoudelijke behandeling van de zaak heeft de rechtbank vier dagen uitgetrokken in de eerste week van maart. Dan zal de verdachte uitgebreid worden verhoord over de tramaanslag en mogen nabestaanden van de slachtoffers gebruik maken van hun spreekrecht. Het Openbaar Ministerie komt dan met een strafeis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.