RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Soesters woedend om kap boom: 'Het is mijn kompas'

1/2
SOEST - Bewoners van de Krommeweg in Soest kwamen gisteren bij elkaar onder een boom die deze week wordt gekapt. De esdoorn staat op grond van Stedin en zij wil de boom weghalen, tot groot verdriet van de buurtbewoners.

Omwonenden hebben posters achter hun ramen en geplakt er hangt een groot spandoek naast de boom met de tekst 'Laat de boom staan'. Met hun protest hopen ze de kap tegen te gaan.

Frank en Jane Bredius wonen pal naast de boom en zijn er echt aan gehecht. Frank: "Deze boom mag gewoon niet weg. Het is een prachtige straatbeeldbepalend beeld." Het stel zegt al acht weken te proberen in contact te komen met Stedin om te praten over de mogelijkheden om de boom te behouden.

Jane Bredius: "Het is de laatste volwassen boom in de wijk. Voor de biodiversiteit is het heel belangrijk. Voor wilde bijen is de boom onmisbaar voor voeding. Het is een zeer geliefde boom. Als ik naar huis rijd, zie ik de boom al als ik om de hoek kom en dan weet ik dat ik thuis ben. En straks.. heb ik geen kompas meer", vertelt zij geŽmotioneerd.

 Bewoners komen bij elkaar bij hun geliefde esdoorn Bewoners komen bij elkaar bij hun geliefde esdoorn | Foto: RTV Utrecht / Caroline Geijsman

VEILIGHEID
Een buurtbewoner heeft geklaagd over overlast van de boom. Vogelpoep en het blad van de boom zouden voor overlast zorgen. Buurtbewoners hebben aangeboden voor deze mensen de bladeren te willen opruimen. Maar Stedin heeft naar aanleiding van de klacht een bezoek gebracht aan de boom die naast een transformatorhuisje staat.

Volgens Lukas van Fessem van Stedin is de kap van de boom onvermijdelijk. "De boom staat boven leidingen en kabels van ons. Dat kan een stroomstoring veroorzaken, dus daarom moeten wij deze boom omhakken."

POLITIEK
Bewoners en ook politieke partijen stellen dat deze reden 'onzin' is. Zondag zijn raadsleden van GroenLinks en Democraten Soest Natuurlijk naar de boom gekomen om te praten met de bewoners over de situatie.

Yolande Gastelaars van Democraten Soest Natuurlijk is al weken bij de situatie betrokken en stelt ook dat Stedin geen goede reden heeft om de boom te kappen. "Op de officiŽle kaarten staan de kabels op een andere plek uitgetekend, niet onder de boom. Dat is natuurlijk heel makkelijk met een goed onderzoek uit te zoeken", aldus Gastelaars.

KAPVERGUNNING
Stedin heeft geen kapvergunning nodig om de boom neer te halen. De boom staat namelijk op een perceel kleiner dan 175 vierkante meter. In Soest heb je dan geen vergunning nodig van de gemeente om een boom te kappen.

Gastelaars wil wat aan deze regel gaan doen. "Volgend jaar komt er een herijking van het kapbeleid en dan vind ik dat de regel niet meer mag bestaan. Ik vind dat Soest, in navolging van andere gemeenten, over moet gaan tot de regel 'niet meer kappen, tenzij de boom een gevaar oplevert voor de omgeving'. Dat heeft Arnhem ingevoerd, dus dat moeten wij ook kunnen."

KORT GEDING
De kap van de boom staat gepland voor morgen. Maar de bewoners geven nog niet op. "We hebben vijftien pogingen gedaan om in gesprek te komen met Stedin en daar hebben we helemaal niks op terug gehoord." Frank Bredius vindt het onverteerbaar dat er niet met hen wordt gecommuniceerd.

De bewoners gaan nu uitzoeken wat de mogelijkheden zijn in het aanspannen van een kort geding. De gang naar de rechter is iets wat zij eigenlijk liever niet hadden willen doen. "Dat is een heel zwaar middel voor iets wat zo makkelijk opgelost was geweest als Stedin ons niet zo totaal had genegeerd", aldus een boze Frank Bredius.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -