Nabestaanden klaar met 'toneelspel' tramschutter, OM legt uit waarom hij er niet was

De rechters in het tramschutterproces.
De rechters in het tramschutterproces. © ANP
UTRECHT - Gökmen T. heeft grote problemen met de veiligheidsmaatregelen die nodig zijn voor hij een bezoek brengt aan de rechtbank. Hij wordt tegen zijn zin ontkleed, zijn benen worden gespreid en iemand controleert of er verboden spullen in zijn anus zitten. Daarom verzette de tramschutter zich vanochtend tegen een reis naar de rechtbank.
T. 'schitterde' door afwezigheid op de laatste pro-formazitting. De rechter sommeerde hem te komen, maar de Kanaleneilander verzette zich daartegen. Dus ging de zaak verder zonder T.
Tot teleurstelling van sommige nabestaanden. Zij vinden het een schande dat T. zomaar wegblijft. Hoe kan het dat iemand die zo'n gruwelijke daad heeft begaan, niet bij zijn proces aanwezig is?
Advocaat Sébas Diekstra vertelt waarom hij baalt van de afwezigheid van T.
Bart Nitrauw van het OM legt uit: "Het is natuurlijk niet zo dat een verdachte bepaalt of hij meegaat of niet. Als er een bevel is van de rechtbank, moet de verdachte in beginsel gewoon komen. Als hij niet wil, kan je 'm dwingen met harde hand. Als dat niet voldoende is kan je opbouwen in je geweldsmiddelen, denk aan een knuppel bijvoorbeeld."
"Maar je moet tussendoor wel elke keer de vraag stellen: is het nog reëel? Gaat het tot een resultaat leiden? En dan moet je ook kijken naar wat er op zitting gebeurt", zegt Nitrauw tegen RTV Utrecht. "Vandaag ging het niet om een inhoudelijke behandeling. Uiteindelijk is geoordeeld dat het dan niet reëel was om nog verder geweld toe te passen."
Het ging niet om een inhoudelijke behandeling. Uiteindelijk is geoordeeld dat het niet reëel was om nog verder geweld toe te passen.
Bart Nitrauw van het OM
Die uitleg is onvoldoende voor de nabestaanden van de doodgeschoten Roos (19) uit Vianen. Ze vrezen dat T. er in maart, als de inhoudelijke behandeling begint, ook niet bij is. Hun advocaat Sébas Diekstra legt uit: "Op het moment dat de verdachte niet gedwongen wordt aanwezig te zijn, dat hij kan weglopen voor zijn daden, is het voor de nabestaanden de vraag of zij zelf wel deel willen nemen aan dit strafproces. Waarom zou je dan zelf nog deel willen nemen aan zo'n toneelspel, zoals ze het zelf noemen."
Bart Nitrauw van het OM: "Het was niet reëel om nog verder geweld toe te passen."
Het is vooral belangrijk dat hij bij de inhoudelijke behandeling is.
Nabestaanden-advocaat Rutger Sturkenboom
Niet iedereen hecht evenveel waarde aan de afwezigheid van T. "Het is vooral belangrijk dat hij bij de inhoudelijke behandeling is", zegt Rutger Sturkenboom. Hij is raadsman van enkele andere nabestaanden van de schietpartij. "Voor vandaag voegde zijn aanwezigheid eigenlijk niet zo veel toe."
Els de Stigter van de rechtbank legt uit waarom T. niet meerwerkte aan de reis naar de rechtszaal.
Gökmen T. wil zijn proces vervolgen zonder advocaat. Onlangs kreeg André Seebregts die functie toebedeeld. Hoewel Seebregts adviseerde om T. zijn eigen verdediging te laten voeren, heeft de rechter opnieuw bepaald dat de tramschutter een raadsman in de arm moet nemen. Hij is licht verminderd toerekeningsvatbaar, narcistisch en zwakbegaafd en heeft dus juridisch advies nodig.
Dat doet de vraag rijzen: kan een advocaat tijdens een proces iets anders bepleiten dan zijn cliënt eigenlijk wil? "Dat is een lastig punt", geeft rechtbankwoordvoerder Els de Stigter toe. "Waar zijn advocaat vandaag ook op wees in het kader van tbs of levenslang. Dat gaat niet samen. De advocaat zal daarin zijn eigen afweging moeten maken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.