Topcrimineel Ridouan T. aangehouden in Dubai

© Politie
VIANEN - Ridouan T. uit Vianen is afgelopen nacht aangehouden in Dubai. De topcrimineel wordt verdacht van meerdere liquidaties en stond al lange tijd bovenaan vele opsporingslijsten.
T. is gepakt in een huis door de politie van Dubai. De arrestatie zou 'rustig' zijn verlopen. Hij is opgespoord na intensieve samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie in Nederland.
Justitie vermoedde al dat T. in Dubai verbleef. Nederland heeft gevraagd om zijn uitlevering. Hoewel er geen uitleveringsverdrag is met Dubai, is er vertrouwen dat het goed komt. "We verwachten dat hij in het Marengo-proces terecht kan staan", zegt een woordvoerder van de politie.
Persconferentie over arrestatie Ridouan T.

UITLEVERING

Het Openbaar Ministerie rekent erop dat Ridouan T. snel door Dubai zal worden uitgeleverd aan Nederland, aldus landelijk hoofdofficier Fred Westerbeke na afloop van de persconferentie na de arrestatie van T. Hij rekent op weken, "misschien sneller".
De 41-jarige T. wordt ook in Marokko gezocht, onder meer in verband met de moord op de zoon van een rechter. "Ik weet nog niet wat Marokko wil, maar we gaan uit van uitlevering aan Nederland en niet Marokko." Dubai heeft geen uitleveringsverdrag met Nederland, wel met Marokko.

REACTIE POLITIE

Korpschef Erik Akerboom is erg blij met de aanhouding: "Ik spreek enorm veel waardering uit voor de professionele werkwijze van onze collega's en die in Dubai. De arrestatie van T. is voor Nederland van groot belang."
Een team van honderd rechercheurs en specialisten van de Landelijke Eenheid van de politie werkten dag en nacht aan de opsporing van T. Volgens het OM heeft hij zich ontpopt tot de leider van een bende die moet worden gezien als "een geoliede moordorganisatie".
Volgens het OM is er geen tipgeld uitgekeerd. Er was een bedrag van 100.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die zou leiden tot de aanhouding van T. Het criminele kopstuk is echter opgepakt op basis van eigen onderzoek van de politie.
Bureau Hengeveld maakte een overzicht van de verdenkingen rond Ridouan T.

SPECIAAL TEAM

De politie in Dubai had een speciaal team opgezet om Ridouan T. in Dubai op te sporen. Dat zegt politiechef Jamal Al Jallaf tegen de krant Gulf News. "De Nederlandse autoriteiten hadden moeite met het arresteren van de verdachte", zegt Al Jallaf. "We hebben een team van agenten gevormd om informatie over de verdachte te verzamelen en zijn verblijfplaats te achterhalen."
Volgens hoofdcommandant Abdullah Khalifa Al Merri heeft T. in de Verenigde Arabische Emiraten geen misdaden begaan. Hij laat weten dat T. Dubai is binnengekomen met een vals ID-bewijs. Daarvoor was hij met een echt paspoort al vanuit Nederland naar de Verenigde Arabische Emiraten gekomen, zegt Al Merri. Dat was toen tegen T. nog geen internationaal arrestatiebevel was uitgevaardigd.

MARENGO

Ridouan T. wordt gezien als de grootste spil in de Nederlandse drugscriminaliteit. Hij zou opdracht hebben gegeven tot meerdere liquidaties. Zo wordt T. verdacht van betrokkenheid bij onder meer de moord op Ranko Scekic in Overvecht en de vergismoord op Hakim Changachi in diezelfde wijk. Ook wordt hij gelinkt aan de liquidatie van Samir Erraghib in IJsselstein. Al die zaken zijn door het OM samengevoegd in het zogenoemde 'Marengo-proces'.
De politie geeft in Driebergen een persconferentie over de aanhouding.
De politie geeft in Driebergen een persconferentie over de aanhouding. © RTV Utrecht / Peter Huting
Vorig jaar kwam het OM met kroongetuige Nabil B. uit Utrecht op de proppen. Kort daarna werd de broer van Nabil gedood in Amsterdam. Een paar maanden geleden is ook Derk Wiersum, de advocaat van Nabil, geliquideerd.

VIANEN

T. is geboren in Marokko en emigreerde op jonge leeftijd samen met zijn gezin naar Vianen. Daar belandde hij op het vwo. Hij begon zijn criminele 'carrière' op het schoolplein door hasj te dealen.
PVV-leider Geert Wilders suggereert een opmerkelijke straf voor T.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.