RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ridouan T.: het gezicht van de huidige generatie onderwereld

1/2
VIANEN - De schrik van de onderwereld lijkt in het geval van Ridouan T. wat braaf en zwak uitgedrukt. Zijn reputatie is in minder dan twee jaar tijd uitgegroeid tot die van een crimineel die zijn gelijke in Nederland niet kent. Vandaag is hij in een huis in Dubai aangehouden.

Lang wist hij onder de radar te blijven, maar inmiddels is hij hét gezicht geworden van de nieuwe, heersende generatie in het Nederlandse misdaadmilieu. Een generatie die zich manifesteert in opeenvolgende golven van zeer grof geweld. T. is de man die onvindbaar bleef, een schim die - naar het zich laat aanzien - vanuit zijn buitenlandse schuilplaats huurmoordenaars in Nederland op pad wist te sturen om dood en verderf te zaaien.

T. werd op 20 december 1977 in Marokko geboren en kwam op jonge leeftijd met zijn familie naar Nederland. Hij groeide op in Vianen. In zijn tienerjaren zette hij zijn eerste schreden op het criminele pad.

LEIDER MOORDORGANISATIE
Volgens het Openbaar Ministerie heeft T. zich ontpopt tot de onbetwiste leider van een bende die moet worden gekenschetst als "een geoliede moordorganisatie", die opereert tegen het decor van de even lucratieve als explosieve groothandel in cocaïne. Zijn veronderstelde rechterhand, Said Razzouki, is nog steeds voortvluchtig. Twee broers van T. zijn in Marokko veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de (vergis)moord op de zoon van een rechter.

T. is hoofdverdachte in het grootscheepse liquidatieonderzoek Marengo, dat in 2017 op gang kwam, nadat Nabil B. zich als kroongetuige bij justitie had gemeld. B. is naar eigen zeggen actief geweest in de bende van T. Na de vergismoord op Hakim Changachi, een goede bekende van B., in januari 2017 in Utrecht, kreeg hij wroeging en liep hij over.

In maart 2018, een week nadat het OM had bekendgemaakt dat het een kroongetuigendeal had gesloten met B., werd diens niet-criminele broer in Amsterdam doodgeschoten. Het vermoeden is dat de wraaklustige T. hierin de hand heeft gehad, maar tot een formele verdenking in deze zaak tegen hem heeft dit nog niet geleid.

Hetzelfde geldt voor de schokkende moord op B.s advocaat, Derk Wiersum. Die werd op 18 september bij zijn huis doodgeschoten. Politie en justitie achten het scenario dat T. achter ook deze moord zit zeer waarschijnlijk. De politie hield in dit onderzoek enkele verdachten aan, onder wie Anouar T., een neef van T.

ONDERZOEK
Dergelijke vermoedens komen niet uit de lucht vallen. Uit een grote hoeveelheid onderschepte communicatie tussen T. en vermoedelijke handlangers lijkt af te leiden dat hij geen genade kent met verraders. T. zweert met groot gemak wraak en zegt er niet voor terug te deinzen naasten en familie te doden - te "laten slapen", in uiterst sinister en cynisch onderwereldjargon.

Inmiddels is er nog een tweede, vrijwel even omvangrijk liquidatieproces als Marengo op gang gekomen. In dat zogeheten onderzoek Eris kenmerkt het OM motorclub Caloh Wagoh als een verzameling moordcommandos, die de ene na de andere opdracht van T. heeft aangenomen. In beide onderzoeken zitten inmiddels tientallen verdachten vast.

Ook in de lopende strafzaak tegen Richard R., alias Rico de Chileen, figureert T. volop. Het duo heeft volgens justitie in innige samenwerking moordopdrachten uitgevaardigd. Vandaag bepaalde de rechtbank in een tussentijdse zitting dat R. voorlopig blijft vastzitten.

Bureau Hengeveld maakte een overzicht van de verdenkingen rond Ridouan T.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -