'Café Veenendaal slachtoffer criminele groeperingen'

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
VEENENDAAL - Café Het Dak van de Markt in Veenendaal is slachtoffer geweest van "een territoriale strijd tussen rivaliserende criminele groeperingen." Dat meldt eigenaar Sytse Tamminga op Facebook. Hij komt vandaag met een uitgebreider bericht omdat zijn post van vorige week veel vragen heeft opgeroepen.
Het Veenenendaalse café was meerdere keren het doelwit van aanslagen. Zo werd de zaak vorig jaar meerdere keren beschoten, werd er op 11 september van dit jaar brand gesticht met een molotovcocktail en werd er op 19 september een granaat voor de deur gelegd.
Tamminga schreef vorige week dat het gevaar voor Het Dak van de Markt was geweken. Hij zei alleen niet precies waarom. De café-eigenaar meldt nu dat via "hulp van buitenaf" duidelijk is geworden dat zijn zaak klem is gekomen te zitten tussen rivaliserende criminele groeperingen. "Deze voerden een territoriale strijd waarvan het Dak slachtoffer is geworden. Hoogstwaarschijnlijk hebben wij als Dak mensen de deur gewezen, die tot een van deze partijen behoorden. Waardoor de gedachte is ontstaan, dat wij als Dak partij kozen. Hierdoor is zelfs de zaak van mijn broer, waarvan men dacht dat deze zaak tevens van mij was, doelwit geworden."
"Laat duidelijk zijn, wij kiezen voor geen van deze groepen partij", aldus Tamminga. "Om een einde te maken aan het geweld/dreiging is er door mij hulp van buitenaf gevraagd aan een persoon die wellicht de strijdende partijen tot bedaren kon brengen en ervoor kon zorgen dat mijn zaak, mijn familie en ik geen slachtoffer meer worden van hun strijd. Deze persoon wenst anoniem te blijven. Het is deze persoon gelukt te bereiken waar mijn familie en ik al maanden op hoopten. Het is duidelijk dat ik op geen enkele manier partij ben in deze onderlinge krachtmeting en dat mijn zaak geen deel mag uitmaken van hun onderlinge territoriale strijd. Sterker nog, geen van de partijen mag actief zijn in de Veenendaalse horeca."
Tamminga vervolgt: "De persoon die dit bewerkstelligd heeft wilde hier geen enkele vergoeding voor en heeft ook geen enkele eis gesteld. De enige opmerking die is gemaakt is dat het mooi zou zijn als de horeca iets zou doen om bijvoorbeeld informatiedagen te organiseren over de gevaren van overmatig alcoholgebruik en andere verslavingen. Het klinkt een beetje als Robin Hood maar het is de waarheid."
Het politie-onderzoek naard de reeks aanslagen op het café loopt nog.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.