Van Zanen over arrestatie Ridouan T.: 'Laat dit een les zijn voor jonge criminelen'

OM en politie gaven vanavond een persconferentie over de arrestatie van Ridouan T.
OM en politie gaven vanavond een persconferentie over de arrestatie van Ridouan T. © ANP
VIANEN - De reacties op de arrestatie van Ridouan T. stromen binnen. De 41-jarige drugscrimineel uit Vianen is opgepakt in Dubai, zo werd vanmiddag bekend. Hij werd sinds maart 2018 internationaal gezocht voor tal van liquidaties, onder meer in Utrecht en IJsselstein.

VAN ZANEN

"De inspanningen en grote vasthoudendheid van politie en justitie betalen zich uit met deze aanhouding", zegt burgemeester Jan van Zanen van Utrecht. "Ook vanuit Midden-Nederland is hier hard aan gewerkt. Het criminele netwerk van de verdachte wordt ook in verband gebracht met liquidaties in de Utrechtse regio. Hiermee wordt weer aangetoond dat personen die zich onaantastbaar wanen ook worden aangepakt. Laat dat ook een les zijn voor jongeren die aan het begin staan van hun criminele pad."

MINISTER

De arrestatie van T. is "voortreffelijk werk van de mensen van de politie en het Openbaar Ministerie", vindt minister Ferd Grapperhaus (Justitie). Hij prijst naast het harde werk en het doorzettingsvermogen van de Nederlandse diensten ook de politie in Dubai. "Bij de rechtstaat hoort dat we doorzetten in de opsporing", twittert Grapperhaus. "En mensen verantwoordelijk houden voor hun daden." De minister benadrukt dat T. nog wel moet worden uitgeleverd en dat dan nog een ingewikkeld proces zal volgen.

OM

Het Openbaar Ministerie is blij en opgelucht dat het criminele kopstuk is opgepakt. Er is daarmee een gevoelige klap toegebracht aan de internationale criminele organisatie waarvan T. als kopstuk wordt gezien, zei landelijk hoofdofficier Fred Westerbeke. Het onderzoek naar de organisatie gaat verder.

POLITIE

Complimenten waren er van de politietop voor het grote team van specialisten dat met "een ongekende motivatie en een nimmer aflatende inzet" bezig was om T. op te sporen. Er waren zeker honderd mensen mee bezig. Volgens Jannine van den Berg, politiechef Landelijke Eenheid, is er met de aanhouding een grote klap uitgedeeld aan de georganiseerde criminaliteit in Nederland. "Alle specialismen binnen de politie verdienen een groot compliment voor hun kunde een expertise."

ADVOCAAT KNOOPS

Advocaat en hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops voorziet volgens de NOS mogelijke problemen bij de uitlevering. T. kan zijn uitlevering aan Nederland aanvechten. "Het is dan aan een uitleveringsrechter in Dubai om te beslissen of hij wordt uitgeleverd. Zo niet, dan is Taghi daar vrij man. Maar zonder enig verdrag zal een uitleveringsrechter niet zomaar akkoord gaan." Mogelijk kan hij wel worden uitgeleverd volgens een VN anti-corruptieverdrag uit 2003. Maar Knoops denkt ook dat dat lastig gaat worden. "Die voorziet alleen in georganiseerde misdaad omtrent fraude, corruptie en witwassen, maar niet op verdenking als liquidaties bij Taghi."

KAMERLEDEN

De Tweede Kamer is opgetogen over de aanhouding. Regeringspartij VVD en oppositiepartij GroenLinks complimenteren de politie. VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz spreekt van "geweldig werk van de Nederlandse politie". Haar GroenLinks-collega Niels van den Berge geeft ook justitie een pluim. "Hopelijk komt er nu snel meer duidelijkheid over zijn betrokkenheid bij gruwelijke liquidaties en andere misdrijven", zegt Van den Berge. PVV-voorman Geert Wilders heeft ook op de arrestatie gereageerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.