RIVM: nog dit jaar duidelijkheid over vrijgeven rekenmethode stikstof

© Lex van Lieshout, ANP
BILTHOVEN - Het RIVM in Bilthoven neemt nog dit jaar een besluit over het openbaar maken van het rekenmodel waarmee wordt berekend hoeveel stikstof er wordt uitgestoten. De voorzieningenrechter in Den Haag oordeelde gisteren in een kort geding dat de rekenmethodes openbaar moeten worden. Doet het RIVM dit niet, dan moet het duidelijk uitleggen waarom. Het RIVM kreeg van de rechter tot 7 januari de tijd.
In een reactie belooft het RIVM nog voor het einde van het jaar een besluit te nemen over het openbaar maken van de data. De Bilthovense organisatie zegt 'open en transparant' te willen zijn en was naar eigen zeggen al aan het kijken hoeveel data er gedeeld kon worden. Maar omdat er ook gegevens van externe partijen gebruikt worden, wil het RIVM goed afwegen 'welke ruimte er is om de gevraagde data te delen'.
Het Mesdag Zuivelfonds, een denktank van melkveehouders, en stichting Stikstofclaim, die schadevergoeding wil eisen voor boeren, zeggen verbaasd te zijn. Zij spanden het kort geding aan en willen de gegevens zo snel mogelijk hebben. Dit mede omdat de Eerste Kamer de spoedwet over stikstof nog voor de kerst wil behandelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.