Harde aanpak gedwongen raamprostitutie

UTRECHT - Utrecht gaat de raamprostitutie fors aanpakken. Aanleiding zijn aanwijzingen dat 50 tot mogelijk wel 80 à 90 procent van de vrouwen in meer of mindere mate gedwongen in de prostitutie zit.
Dat stelde burgemeester Aleid Wolfsen donderdag tijdens de presentatie van de maatregelen die hij in samenwerking met politie en Openbaar Ministerie gaat nemen. Wolfsen: "De situatie blijkt ontoelaatbaar. Daarom nemen we nieuwe maatregelen om vrouwen te beschermen en het werk van daders verder te bemoeilijken."
Meest opvallend is de instelling op korte termijn van cameratoezicht op het Zandpad, de weg langs de Vecht, waaraan boten liggen met in totaal 140 prostitutieramen.
Verder is er een vergunningensysteem in de maak en gaan betrokken partijen als gemeente, politie, GG&GD en Openbaar Ministerie (OM) veel meer gegevens met elkaar delen.
De GG&GD Utrecht kreeg eerder dit jaar signalen dat een groot deel van de prostituees op het Zandpad onder dwang werkzaam is. Het beeld van de politie komt overeen met het beeld van de GG&GD. Jonge vrouwen, vaak uit Oost-Europese landen, vertonen gedrag dat duidt op dwang en drang.
Zij worden voortdurend in de gaten gehouden en begeleid door mannen, ze lijken angstig en vertonen soms sporen van lichamelijk geweld. Deze vrouwen verblijven kort op het Zandpad en worden dan weer verplaatst naar andere adressen.

Harde aanpak gedwongen raamprostitutie Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.