Emotionele omwonenden getuige van kap geliefde esdoorn in Soest

© Caspar Huurdeman
SOEST - Bewoonster Jane Bredius werd er vanochtend emotioneel van: de kap van de door haar zo geliefde esdoorn op de Krommeweg in Soest. Wekenlang verzetten buurtbewoners zich tegen de kap van de boom. Maar dat bleek allemaal voor niks toen een boomchirurg de zaag erin zette. Jane Bredius liep daarna maar weg. "Ze kon het niet aanzien", aldus fotograaf Caspar Huurdeman die ter plekke was.
Niet alle buurtbewoners waren trouwens blij met de boom. Eentje klaagde over overlast van vogelpoep en bladeren. Naar aanleiding van die opmerking ging Stedin op onderzoek uit omdat de boom naast een elektriciteitshuisje stond.
Het energiebedrijf concludeerde dat de boom tegen de vlakte moest. Lukas van Fessem van Stedin: "De boom staat boven leidingen en kabels van ons. Dat kan een stroomstoring veroorzaken, dus daarom moeten wij deze boom omhakken."
Buurtbewoners bij geliefde esdoorn Soest toen die nog stond
Buurtbewoners bij geliefde esdoorn Soest toen die nog stond © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
Veel mensen in de buurt waren het oneens met de beslissing van Stedin en wilden de boom voor de buurt behouden. Daarom plakten zij posters en benaderden zij politieke partijen voor steun.
Al het verzet bleek vandaag voor niks te zijn: Stedin besloot toch te kappen. Het bedrijf had geen vergunning nodig omdat de boom op een klein perceel stond.
Posteractie van buurt om boom in Soest te behouden
Posteractie van buurt om boom in Soest te behouden © RTV Utrecht / Caroline Geijsman

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.