RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Boeren mogen van rechter protesteren, maar zien toch af van acties

WOERDEN - Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) roept boeren op om vooralsnog af te zien van acties bij distributiecentra en supermarkten. De organisatie doet dat dinsdag omdat ze in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter van de rechtbank in Lelystad. Die besliste dinsdag dat de boeren wťl mogen demonstreren, maar dat ze niet de bevoorrading van supermarkten mogen platleggen.

De rechter besloot dat na een kort geding dat was aangespannen door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). De boeren hebben nu besloten morgen af te zien van demonstraties bij supermarkten en distributiecentra. "Wij gaan in hoger beroep, maar zolang wij nog geen andere uitspraak hebben, roepen wij jullie op hieraan (deze oproep - redactie) te voldoen."

KORT GEDING
Eerder kondigde de actiegroep FDF aan bij onder andere het distributiecentrum van de Jumbo in Woerden te willen demonstreren. Ook 39 andere distributiecentra in Nederland stonden op de lijst van de boerenprotestgroep. Het CBL stak daar een stokje voor. De organisatie was bang dat de FDF de distributiecentra zouden blokkeren, waardoor vrachtwagens niet meer in en uit kunnen rijden. Dit zou volgens de brancheorganisatie voor grote problemen zorgen als het gaat om de bevoorrading van supermarkten. Zeker nu het bijna Kerstmis is. Op zitting verklaarde de FDF dat zij de distributiecentra niet willen blokkeren. Wel zouden hun acties naar eigen zeggen voor 'wat hinder' kunnen zorgen.

De rechter heeft besloten dat de FDF morgen actie mag voeren, maar dat ze de distributiecentra niet plat mag leggen. Volgens de rechter heeft iedereen het recht om te demonstreren. Hierbij is enige hinder niet te voorkomen. Een verbod op het veroorzaken van hinder zou dan feitelijk neerkomen op een verbod om te demonstreren.

De voorzieningenrechter verbiedt wel acties die tot gevolg hebben dat distributiecentra platgelegd worden, waardoor distributie feitelijk onmogelijk wordt gemaakt. De gevolgen hiervan zijn ernstig en de schade voor de supermarkten zou zeer groot zijn. Als de FDF morgen tůch distributiecentra platlegt, moeten ze een dwangsom van 100.000 euro, per locatie betalen.

De boeren zijn het niet eens met het kabinetsbeleid inzake de stikstofuitstoot en PFAS-normen en willen bij de supermarktbranche een beter verdienmodel afdwingen. De actiegroep zei tijdens de zitting dat de boeren woensdag van plaats naar plaats willen trekken.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -