Brunner door de Bocht: 'Wasstraat is krasstraat is niet meer'

Voor Edo is een auto wassen een heerlijke bezigheid.
Voor Edo is een auto wassen een heerlijke bezigheid. © RTV Utrecht/nathalie Ringrose
DE MEERN - Jarenlang was autowassen echt een liefhebberij van Edo. Maar die hobby heeft hij moeten opgeven. Want autowassen voor de deur is in sommige gemeentes verboden omdat het slecht is voor het milieu. Want met het waswater kan er olie, rubber en shampoo in de bodem terechtkomen. Dus gaat Edo met zijn modderige auto naar de wasstraat in De Meern. Van manager Bas Bourgondiën krijgt Edo een rondleiding.
De wasstraat is uitgevonden in de Verenigde Staten in 1914. De auto's werden toen nog door mensen naar elk volgend onderdeel geduwd en steeds werd dat onderdeel met de hand gewassen. Pas in 1959 werd de eerste volautomatische wasstraat in gebruikgenomen.

KRASSTRAAT

Tot de jaren zestig van de vorige eeuw deden de borstels hun werk alleen aan de zijkant. In die tijd bedacht iemand een derde borstel die het dak waste. Lange tijd had de wasstraat een dubieuze reputatie. Je auto werd er wel schoon van, maar de uitspraak 'wasstraat is krasstraat' ontstond niet voor niets. Tegenwoordig worden er vrijwel geen nylonborstels meer gebruikt, maar borstels van foam. Daar blijft geen zand in hangen en kan geen krassen veroorzaken.
Edo vraagt zich wel af hoe het zit met het waterverbruik. "Als ik het met de hand doe, kost me dat maximaal 3 emmertjes water." Bas: "Er gaat zo'n 350 liter water doorheen, maar 80% daarvan wordt hergebruikt."
En dan ziet Edo iets wat hem verbaasd: "Jullie hebben een hondenwasstraat." Dat is wel een doe-het-zelf-wasstraat. Dus je hond aan het begin neerzetten en schoon terugkrijgen is er niet bij.
Klik hier de hele uitzending van Brunner door de Bocht.
Brunner door de Bocht afl Autowasstraat

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.