Utrecht meest criminele stad van Nederland

PROVINCIE UTRECHT - De gemeente Utrecht is de onveiligste stad van Nederland. Het Friese Ferwerderadiel is het veiligst. Dat blijkt uit de eerste Gemeentelijke Veiligheidsindex die vandaag is gepubliceerd.
Amersfoort doet het veel beter dan de Domstad en staat op nummer twintig. De derde gemeente in de provincie qua inwoners, Veenendaal, staat op nummer 107. De index is ontwikkeld door het onderzoeksinstituut Politie en Wetenschap van de Politieacademie.
In de index zijn de aangiftecijfers voor diefstal, inbraak, geweld en vernieling opgenomen. Zaken als winkel- en fietsendiefstal zijn buiten beschouwing gelaten, evenals cijfers over moord en doodslag.

2004

De cijfers beslaan de jaren 2004 tot en met 2007. Daaruit blijkt dat Utrecht de lijst al sinds 2004 aanvoert. Amsterdam staat tweede, Eindhoven op de derde plaats, Den Bosch vierde en Rotterdam vijfde. De lijst omvat 443 gemeenten die wordt afgesloten door de Friese gemeenten Littenseradiel en Ferwerderadiel.
Den Haag als een van de vier grote steden, staat op een twintigste plek en laat vele kleinere gemeenten achter zich, zoals Ouder-Amstel, Hoorn, Heerlen en Roermond. Gouda, dat de laatste tijd het nieuws haalde met overlast van Marokkaanse jongeren, staat op de elfde plek in de index.

JAMMER

Een woordvoerster van de gemeente Utrecht zei het "jammer" te vinden bovenaan deze lijst te staan. "Maar we staan op heel veel lijstjes, ook positieve, bovenaan."
Volgens haar valt op de onderzoeksmethode wel wat af te dingen en wordt daarover gesproken met de onderzoekers. "Het bevat voor ons geen nieuwe informatie, maar is wel reden te meer ons ingezette beleid op dit gebied voort te zetten."

Utrecht meest criminele stad van Nederland

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.