Dit waren de Utrechtse virals dit jaar

© ANP / Politie / Cuno de Bruin / Bewerking RTV Utrecht
UTRECHT - Bizar, indrukwekkend, grappig, vreemd, schokkend, verbindend, verdrietig. Zoveel Utrechtse gebeurtenissen dit jaar waar je niet om heen kon. We blikten terug en maakten de volgende selectie.
Dat piepklein lokaal nieuws de hele wereld over kan gaan, wordt nog maar eens duidelijk als de Utrechtse politie een geinige foto van een dwergpapegaai op Instagram zet. Het vogeltje is in een cel op water en brood gezet. Het dier heeft de pech gehad dat hij in het gezelschap verkeerde van een betrapte winkeldief in Utrecht.
"Is dit nieuws?", vragen we ons af op de redactie, maar na wat wikken en wegen besteden we er toch aandacht aan; de foto is te grappig. En fair als we willen zijn, besluiten we de dwergpapegaai te voorzien van een zwart balkje. Juist dat element zorgt ervoor dat het 'nieuws' viral gaat. Zeker als een bekende dierentwitteraarster het bericht oppikt.
Op Dierendag komt de politie in de UVandaag-studio van RTV Utrecht nog even napraten. Via via polsen we de verdachte om ook langs te komen, mét vogel uiteraard. Hij besluit er uiteindelijk vanaf te zien. En de dwergpapegaai blijft zich beroepen op zijn zwijgrecht.

GEFILMDE ARRESTATIES

Twee gefilmde arrestaties in Utrecht zorgen dit jaar voor een stroom aan reacties. Bij een aanhouding in de Kanaalstraat worden agenten belaagd. De politie treedt vervolgens hard op. En alles is te zien op dit filmpje.
En dan is er nog een politieincident bij restaurant Roost aan de Singel, afgelopen zomer. Studenten zorgen de hele dag voor overlast bij de horecazaak, waarop de eigenaar de politie erbij haalt. Een video waarop de hardhandige arrestatie van een jonge studente is te zien, maakt veel los.
De politie staat pal achter het optreden. De studenten zorgden immers voor veel overlast en weigerden te vertrekken. Overigens hebben Roost-eigenaar Sidney Rubens en studentenvereniging Veritas de kwestie later bijgelegd.

ICONISCH SPANDOEK

Uiteraard gingen de beelden van de Utrechtse tramaanslag en de arrestatie van Gökmen T. de hele wereld over. Maar deze tragische gebeurtenis hoort niet in een viral-overzicht. De stille tocht, enkele dagen later, willen we nog wel even memoreren omdat het zo'n indrukwekkende, verbroederende gebeurtenis was. Mede door het iconische spandoek met de tekst 'Utreg buigt nooit'. Drie woorden die meer zeggen dan duizend zinnen. Het spandoek is een initiatief van FC Utrecht-supporters.
Ter plaatse werd het spandoek ook omarmd door leden van moskee Sayidina Ibrahim. Een bijzonder moment, ook voor de supporters, zegt Tycho Oostendorp: "We lieten wel even zien dat wij met zijn allen de stad zijn."

ONBESCHOFTE CHAUFFEUR REGIOTAXI

Regiotaxi Utrecht raakt in opspraak door een schokkend filmpje op sociale media. Een zeer onbeschofte chauffeur jut een vrouw die slecht ter been is op om sneller bij zijn busje te komen. Het kost haar zeker vijf minuten om het voertuig te bereiken, terwijl de man geen hand uitsteekt om haar te helpen. De chauffeur wordt ontslagen.

GOUDSTAAF

Utrecht en de verloren goudstaaf. Klinkt als een stripverhaal, maar het is realiteit. Een chauffeur van een waardetransport verliest in november bij de Weg der Verenigde Naties een kunststof box met daarin een goudstaaf ter waarde van ruim 200.000 euro. Een zijdeur van zijn bestelbus zit niet goed dicht.
De eigenaar van de goudstaaf looft 25.000 euro uit aan degene die de staaf terugbrengt. Een week later is het zover. Een vrouw, naar verluidt een alleenstaande moeder, meldt zich bij de politie. Zij heeft de goudstaaf. Het tipgeld wordt uitgekeerd en de politie krijgt een toepasselijke taart van de eigenaar.
MARATHON-FIASCO
De Utrecht Marathon mondt uit in een grote chaos. Hardlopers worden massaal de verkeerde kant op gestuurd en komen terecht tussen het verkeer.
Uit een evaluatie blijkt dat de organisatie fout op fout heeft gestapeld. Verkeersregelaars kregen geen goede informatie en op belangrijke plekken stonden geen dranghekken. Ook is er forse kritiek op de gemeente. Die zou de datum van de marathon te laat hebben vastgesteld en niet goed hebben gecommuniceerd over uitgelopen wegwerkzaamheden.

BOEKENKAST

Een geschilderde boekenkast op een muur bij de Amsterdamsestraatweg in Utrecht oogst veel lof. Graffitikunstenaar Jan Heinsbroek alias Jan is de Man is de maker. Foto's van de boekenkast zijn een hit op internet. En Jan, die heeft inmiddels tal van opdrachten in binnen- en buitenland.
WAAR IS DE DOMTOREN?
2019 is ook het jaar dat de Domtoren verdwijnt. Niet voor altijd gelukkig. De toren wordt grondig gerestaureerd en verdwijnt daarom volledig achter steigers. Het werk duurt nog jaren. Maar niet getreurd: komend voorjaar opent een publiekslift bij de Dom.

ENGELTJE OP SCHOUDER

Via WhatsApp krijgen we een bizar filmpje binnen van een ongeluk in Den Dolder. Op de spoorwegovergang wordt een man op een scooter geraakt door een trein. Met wonderbaarlijk veel geluk overleeft de Utrechter de aanrijding. Een bewakingscamera van een buurtbewoner legt het incident vast. Kijk en huiver.

MYSTERIEUZE ENVELOP MET GELD

In een ongeadresseerde envelop op de vloer van station Utrecht Centraal zit naast een mysterieuze brief ook een flink geldbedrag. Eerlijke vinder Miquell Bakker probeert via Facebook de rechtmatige eigenaar van het geld te vinden. De brief is ondertekend met de naam 'Jan'. Hij schrijft aan de ontvangers dat hij van ze is gaan houden en dankbaar is dat ze hem accepteren. Tot op de dag van vandaag is niet opgehelderd wie de afzender is en wie de brief had moeten ontvangen.
In een ongeadresseerde envelop op de vloer van station Utrecht Centraal zit naast een mysterieuze brief ook een flink geldbedrag.
In een ongeadresseerde envelop op de vloer van station Utrecht Centraal zit naast een mysterieuze brief ook een flink geldbedrag. © RTV Utrecht

BOZE BOEREN

2019 is het jaar van de demonstraties. Onder meer leraren, verpleegkundigen en bouwers leggen het werk neer. En er zijn heel veel protesten van woedende boeren. In De Bilt zorgen ze onbedoeld voor een Mondriaan-achtig kunstwerk als ze met hun trekkers komen demonstreren tegen de stikstofmetingen van het RIVM. De dronebeelden en foto's blijven in het geheugen gegrift.
Archief: boerenprotest in De Bilt

GROENE BUSHOKJES

De Utrechtse bushokjes met daktuintjes groeien uit tot een wereldwijde hit. Ze vangen fijnstof af, bieden bijen en vlinders een pleisterplaats en houden regenwater vast. Op het Utrechtse gemeentehuis staat de telefoon roodgloeiend. De BBC, The Guardian en USA Today besteden aandacht aan de bushokjes. Oostenrijk wil ze ook, net als Boston, Melbourne, Mexico en Oekraïne. Dichter bij huis krijgen de groene bushokjes eveneens navolging; Nieuwegein gaat ze introduceren en ook Veenendaal wil op de tuintjestoer.

VERLAMD DOOR LACHGASVERSLAVING

Ayoub is zwaar verslaafd geweest aan lachgas en vertelt daar zeer openhartig over op RTV Utrecht. Zijn verslaving was zelfs zo ernstig dat hij verlamd raakte en opnieuw moest leren lopen. "Ik heb een keer een hele week op de bank gezeten. Constant was ik ballonnen aan het blazen."

BLAUWE PLASTIC WALVIS

De blauwe plastic walvis bij TivoliVredenburg groeit uit tot dé Utrechtse blikvanger van 2019. Het kunstwerk, Skyscraper genaamd, is gemaakt van plastic uit de zee en wordt als snel in de armen gesloten in Utrecht. De ontwerpers vragen met de walvis aandacht voor de vervuiling van de oceaan. Helaas verlaat Skyscraper Utrecht weer na een aantal maanden.
Sinds november staat de rondreizende walvis in Singapore.

HITTERECORD

De zomer werd gekenmerkt door twee periodes van extreme hitte. Op 26 juli werd het zelfs 40,7 graden, een nationaal record. RTV Utrecht gaat naar het heetste plekje van de provincie, de Soesterduinen oftewel 'de Sahara van Midden-Nederland'. We proberen er een eitje te bakken met alleen de zon als hulpmiddel...

LEGUAAN

Op een fietspad bij de Maarsseveense Plassen wordt een leguaan gevonden. Medewerkers van de dierenambulance ontfermen zich over de gedumpte exoot en dragen hem over aan de reptielenopvang in Zwanenburg. Hoe is het nu met de leguaan? "Niet goed, hij is vrijwel meteen nadat hij hier was gebracht in elkaar gezakt en overleden", vertelt een medewerker. "De leguaan had een inwendige ontsteking en een abces. Helaas hebben we hem moeten laten inslapen." De dumper is nooit gevonden.
Op een fietspad bij de Maarsseveense Plassen wordt een leguaan gevonden.
Op een fietspad bij de Maarsseveense Plassen wordt een leguaan gevonden. © Dierenambulance Stichtse Vecht

KATTENSTERFTE

Onrust in Wilnis. Katten sterven of worden ziek. Is er een dierenbeul actief? Nee. Rattengif blijkt de vermoedelijke oorzaak, maar dit is niet expres neergelegd. Sinds vorige maand zijn er gelukkig ook geen meldingen meer binnengekomen over zieke of dode katten, laat de lokale dierenartspraktijk weten.
Archief: vergiftigde katten in Wilnis

HUDSON'S BYE

Onthutsend weinig mensen blijken belangstelling te hebben voor Hudson's Bay. De Canadese warenhuisketen opent in maart een mega-vestiging in Hoog Catharijne. Het had een nieuw Utrechts paradepaard moeten worden, maar al na een paar maanden valt het doek.
Bij de opening in maart was er nog veel belangstelling, maar al snel ging het bergafwaarts.
Bij de opening in maart was er nog veel belangstelling, maar al snel ging het bergafwaarts. © ANP
Met het vertrek van Hudson's Bay moet ook weer een nieuwe invulling worden gevonden voor het voormalige V&D-pand in Hoog Catharijne. In het gebouw zit nog wel de Primark, en de Jumbo Foodmarkt komt er, maar dan nog blijft er heel veel ruimte over.

LUGUBERE VONDST

Spelende kinderen in Cabauw vinden botten. Ze denken dat het om dierenbotten gaat, maar niets blijkt minder waar...

SPIN

Een tropische gast met acht poten zorgt voor tumult in het centrum van Veenendaal. We hebben het over een harige vogelspin. Die kuierde april dit jaar door de Hoogstraat. De spin blijkt te zijn ontsnapt uit een dierenwinkel.

TRAPDUWER

Mei dit jaar duwt een betrapte winkeldief op Utrecht Centraal iemand van de trap tijdens zijn vlucht. Het slachtoffer houdt er zwaar letsel aan over. De dader is goed te zien op bewakingsbeelden die de politie laat zien in ons opsporingsprogramma Bureau Hengeveld. In oktober komt het verlossende bericht van de politie: na een maandenlange zoektocht is in Frankrijk de 35-jarige trapduwer aangehouden.

BLOEDPRIKBENDE

Een nieuwe, hondsbrutale babbeltruc doet zijn intrede. Nepbloedprikkers melden zich bij ouderen en proberen hen te bestelen. De bende is onder meer actief in het Utrechtse Overvecht. In zeker één geval wordt ook daadwerkelijk bloed afgenomen. Intussen wordt een pinpas en geld buitgemaakt. De politie verspreidt beelden van de verdachten, maar ze zijn nog niet gepakt. Er zijn ook geen nieuwe meldingen binnengekomen over de 'bloedprikkers'.

STELENDE IJSLIEFHEBBER

De politie is op zoek naar een man die een boodschappenkar vol Ben & Jerry's-ijs heeft gestolen bij de Albert Heijn aan de Rapenburgerschans in Nieuwegein. In Bureau Hengeveld op RTV Utrecht worden bewakingsbeelden getoond van de dief en een vrouw die hem helpt. Het duo is nog niet gepakt.

VOGELS GOOIEN MET STENEN

Bewoners van een flat in Soest zijn de overlast van overvliegende kauwen meer dan zat. De vogels terroriseren de buurt al een tijdje door grote kiezelstenen van het dak op te pakken en vervolgens naar beneden te laten vallen. Verschillende auto's lopen schade op.

BORDEELAANBOD VOOR JOHAN DERKSEN

Het Utrechtse bordeel La Cloche biedt Johan Derksen voor zijn 70ste verjaardag een avondje in de jacuzzi aan met twee dames. Eind januari zegt de sidekick in Veronica Inside dat hij zijn verjaardag het liefst zou doorbrengen "in een schuimbad met een paar heerlijke wijven". Bij La Cloche weten ze wel raad met de wens van de besnorde voetbalanalist. Of Derksen van het aanbod gebruik heeft gemaakt, is uiteraard privé.

AUTO VAART DOOR UTRECHT

In Utrecht vaart dit najaar een auto door de grachten en singels. Het blijkt te gaan om een geweldig project van een hobbyist uit het oosten des lands. Van een Citroën CX Familiale heeft hij een boot gemaakt.
TROUWSTOET-ASO
Hinderlijke trouwstoeten, steeds vaker zijn ze in het nieuws. Automobilisten die in colonne rijden, toeteren, verkeerd parkeren en files veroorzaken, zich kennelijk onaantastbaar wanend. Op de trouwdag van zijn zus slaat een man een agent knock-out in Rotterdam. Dat gebeurt als de politie ingrijpt omdat de familie asociaal door Rotterdam rijdt. De trouwstoetmepper duikt na de mishandeling onder bij familie in Lopik, maar wordt daar uiteindelijk aangehouden.

AANZOEK

Dat het ook anders kan met een trouwerij zien we in Leusden. Honderden, zo niet duizenden keren verzorgde Jeroen van Rooijen uit Leusden met zijn bedrijf bijzondere bruiloften en huwelijksaanzoeken. Als hij eind november zijn eigen vriendin ten huwelijk wil vragen, weet hij dat hij groots moet uitpakken...

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.