Kamerlid gaat in gesprek met ouders na tientallen mails over Jeugdzorg

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Tweede Kamerlid Judith Tielen heeft bijna vijftig mails ontvangen van verontruste ouders die te maken hebben met uithuisgeplaatste kinderen. Het VVD-Kamerlid neemt alle mails serieus en organiseert binnenkort bijeenkomsten om met de ouders in gesprek te gaan.
Eerder deze maand stelde een groep ouders alle 150 Kamerleden persoonlijk aansprakelijk voor de schade die ontstaat doordat hun kinderen uit huis zijn geplaatst. Zij baseren zich op een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat oordeelde dat de rechten van een Noorse moeder geschaad waren toen haar kind uit huis werd geplaatst en geadopteerd door diens stiefouders.
Deze reacties waren natuurlijk te verwachten
Judith Tielen (VVD-Kamerlid)
De aansprakelijkheidsverklaring werd bij alle Kamerleden thuis afgeleverd door een deurwaarder. Judith Tielen zei dat ze liever gewoon een mailtje had gekregen. Diverse Facebookgroepen riepen vervolgens op om een mail naar het Kamerlid te sturen. Tientallen ouders gaven aan die oproep gehoor. Volgens Tielen komen er nog steeds mails binnen.

BIJEENKOMSTEN

De VVD-er neemt elke mail serieus: "Deze reacties waren natuurlijk te verwachten. Begrijpelijk vind ik dat vanuit de standpunten van de betreffende ouders. En daar ben ik volksvertegenwoordiger voor." Tielen zegt alle mails inmiddels beantwoord te hebben. Maar dat is pas een eerste stap. "Ik organiseer begin januari drie bijeenkomsten waar deze ouders en grootouders hun verhaal kunnen doen. Ik kan dan naar hun verhalen en ervaringen luisteren."
Op de bijeenkomsten komen ook collega-Kamerlid Martin Wörsdörfer en de Utrechtse fractievoorzitter Dimitri Gilissen, beiden van de VVD. Tielen: "We kunnen dan met elkaar van gedachten wisselen over hoe dingen beter moeten."

KERSTFEEST

Tielen heeft ook kritiek op de beheerders van de Facebookgroepen. De volksvertegenwoordiger kan zich namelijk niet inzetten voor individuele ouders. "Het enige vervelende vind ik dat er in een van de oproepen ook expliciet wordt vermeld 'Zodat ik kerstmis ook met mijn kind kan vieren'. Ik heb aan de initiatiefnemer laten weten dat ik dat niet zo fijn vind, omdat ik geen individuele situaties kan beoordelen of oplossen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.