Kinderen maken kerstkaarten voor eenzame ouderen

© RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
BUNNIK - Het is een glitterige boel bij het Ouderenfonds in Amersfoort. Vrijwilligers sorteren de kerstkaarten die zijn gemaakt door basisschoolleerlingen. De kaarten worden door het Ouderenfonds verstuurd naar ouderen die met Kerstmis alleen zijn.
De kerstkaarten zijn van alle soorten en maten, met veel kleur en figuurtjes of juist heel naturel. Coby van Rooijen is vrijwilliger en zoekt deze week kaarten uit. Enthousiast laat ze een stapel zien. "Je weet niet wat je tegenkomt. Grote kaarten, kleine kaarten alles erop en eraan. Kinderen kunnen het geweldig leuk doen. Altijd met een hele lieve tekst bij dat begint met: lieve mevrouw, lieve meneer..."
Ik weet niet wie u bent, maar ik vind u heel lief en wens u hele gezegende kerstdagen
Tekst van een kind op een kerstkaart

KLEIN GEBAAR

De kaarten worden naar verschillende verzorgingstehuizen gestuurd. Vorig jaar zijn er duizenden ouderen blij gemaakt met 260.000 kaarten in totaal. Dit jaar worden er nog meer verwacht. "We streven naar 270.000 kaarten dit jaar", zegt coördinator Mirjam Oosterbroek.
Een kerstkaart gemaakt door een basisschoolkind.
Een kerstkaart gemaakt door een basisschoolkind. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
Vrijwilliger Sascha (12) helpt ook gezellig mee. "Veel ouderen mensen zijn eenzaam en dit is een klein gebaar." Zij sorteert de kaartjes bij elkaar en pakt ze in per vijftien. Aan de andere kant van de tafel hoor je "1, 2, 3...". Vrijwilliger Coby is druk aan het tellen. "Ik moet pakketjes van 25 maken en anders raak ik de tel kwijt."

GLITTERIGE BENDE

"Je kunt hiermee een hele boel blijdschap bereiken. Dat is een hele mooie", zegt Oosterbroek. Voor Coby is dit alweer het tweede jaar dat zij zich tussen de glitterige bende bevindt. "Het is dankbaar werk, je weet dat die ouderen het leuk vinden. En het maakt ze niet uit wat je in de envelop doet, ze zijn blij dat ze wat krijgen. En daar doe je het voor." Coby leest een kaartje voor: "Ik weet niet wie u bent, maar ik vind u heel lief en wens u hele gezegende kerstdagen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.