Middenstrook Maliebaan alsnog dicht voor auto's, bewoners teleurgesteld

© Gemeente Utrecht
UTRECHT - De gemeenteraad van Utrecht kiest komende donderdag toch voor een Maliebaan met een dichte middenstrook voor autoverkeer. De beslissende partij, coalitiegenoot D66, zegt te kiezen voor dat voorstel van wethouder Lot van Hooijdonk. Daarmee bereikt het plan van de gemeente bij het stemmen komende donderdag een meerderheid.
Op tafel lag ook nog een alternatief van omwonenden van de straat in Utrecht-Oost dat is onderzocht. Zij willen dat de middenbaan openblijft voor auto's zodat er geen doorgaand verkeer over de naastgelegen ventwegen gaat. Maar de gemeente ziet dat anders, en wil die brede rijstrook gebruiken voor een groene wandel- en fietspromenade met bomen.

OVERSTAG

D66 voelde in eerste instantie ook wat voor het bewonersalternatief, maar heeft na een fractievergadering deze week toch besloten om de middenbaan af te sluiten voor auto's. Raadslid Susanne Schilderman heeft dat vandaag persoonlijk aan de bewoners gemeld.
"We hebben steeds aangegeven dat de fietsersstroom heel belangrijk is", aldus Schilderman. Volgens haar zorgt het gemeenteplan voor de ideale doorstroming van fietsers doordat de stoplichten worden verwijderd. Doorslaggevend was ook dat de veiligheid er op vooruit gaat. Een fietsstraat waarbij de auto te gast is, zoals in het alternatief staat van de bewoners, was niet veilig genoeg zo stelt de partij.

BEWONERS

Teleurstelling heerst bij Caspar Mol, een van de initiatiefnemers van het alternatieve plan. Een petitie om de middenbaan open te houden werd ruim 2.100 keer ondertekend, waarvan hij zegt dat een kwart van de ondertekenaars aan de Maliebaan woont.
Volgens Mol is er een verkeerde vergelijking gemaakt tussen zijn plan en het gemeentevoorstel. Ook zitten er rekenfouten in het onderzoek waarover de gemeente gaat besluiten. Zijn voorstel is dat het bewonersalternatief nog niet wordt afgeschoten aanstaande donderdag en een nieuwe kans verdient.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.