RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Drukke avondspits vanwege boeren die terugkeren van protestacties


PROVINCIE UTRECHT - Het was vanavond een drukke avondspits vanwege boeren op trekkers die terugkeerden naar huis na een dag protesteren. De boeren zorgden voor flinke verkeersoverlast op snelwegen als de A1 en de A2 in de provincie Utrecht.

Op de A1 stond rond 15.00 uur ruim 12 kilometer file op de snelweg van Amsterdam richting Amersfoort. Iets na 15.00 uur stond het verkeer bij Amersfoort-West zelfs helemaal stil. Verkeer op de A2 had ook veel last van de boeren op het stuk snelweg richting Utrecht bij Beesd.


PROTEST IN DE REGIO
Verschillende groepen boeren hebben vandaag in het land geprotesteerd. Dat gebeurde ook in de regio Utrecht. Zo stonden enkele tientallen boeren een paar uur in de Utrechtse wijk Overvecht. Een andere groep was aanwezig bij het Jumbo-distributiecentrum in Woerden.

De gemeente Woerden had verkeersregelaars ingezet om alles in goede banen te leiden. "We verzoeken alle weggebruikers de aanwijzingen op te volgen", schreef de gemeente Woerden. Het distributiecentrum is op het industrieterrein aan de Finse Golf.

 Een boer blokkeert de ingang van een parkeergarage in Bunschoten Een boer blokkeert de ingang van een parkeergarage in Bunschoten | Foto: Ginopress

BUNSCHOTEN
Voor de ingang van de parkeergarage in Bunschoten stonden vanmiddag boeren met hun trekkers. Veel inwoners van het dorp parkeren in de garage om boodschappen te doen bij supermarkt Jumbo. De actie was vooral ludiek; de blokkade duurde niet lang.

UTRECHT
Eerder verzamelde een groepje boeren zich in de Utrechtse wijk Overvecht. Rond de Albert Schweitzerdreef (Ring Utrecht) tussen tuincentrum Overvecht en Maarssen parkeerden enkele tientallen boeren hun tractor.

Onder toeziend oog van de politie stonden ze ongeveer een uurtje lang hamburgers te bakken. Volgens verslaggever Kees Hoogendijk hing er een 'gemoedelijke' sfeer. Rond 12.00 uur vertrokken ze weer.

 Boeren in Overvecht bakken hamburgers. Boeren in Overvecht bakken hamburgers. | Foto: RTV Utrecht / Kees Hoogendijk

MAATREGELEN IN DE BILT
Het bleef vandaag qua protestacties dus relatief rustig in de provincie Utrecht. Toch waren er op sommige plekken wel maatregelen getroffen. Zoals in De Bilt, waar boeren eerder protesteerden bij het RIVM. De gemeente liet daar hekken om een grasveld bij het gemeentehuis zetten om te voorkomen dat er trekkers op zouden rijden. Ook stonden er betonblokken en verkeersregelaars.

De vorige keer konden we afspraken maken, maar deze keer niet."
Woordvoerder gemeente De Bilt

Een woordvoerder van de gemeente legt uit: "We houden met alles rekening. Het protest is niet meer gecoŲrdineerd. De vorige keer konden we afspraken maken, maar deze keer niet."

 Hekken in De Bilt ter voorbereiding op boerenprotest Hekken in De Bilt ter voorbereiding op boerenprotest | Foto: RTV Utrecht

Ook bij het RIVM in Bilthoven waren wegen afgezet ter voorbereiding op de eventuele komst van boeren. Die protesteerden in oktober bij het instituut.

 Wegafzettingen bij het RIVM in Bilthoven Wegafzettingen bij het RIVM in Bilthoven | Foto: RTV Utrecht

HILVERSUM
Op het Mediapark in Hilversum stond het vandaag helemaal vol met tractoren. Burgemeester Broertjes riep op een gegeven moment automobilisten op om niet meer naar Hilversum te komen. "Je kunt de stad absoluut niet meer bereiken."

FILES IN DE OCHTEND
Zoals de ANWB al verwachtte, zorgden de boeren woensdagochtend ook al voor veel overlast op de snelwegen. Vooral op de A12 tussen Gouda en Utrecht waren enorme files. Dat had ook te maken met een ongeluk. Sommige automobilisten stonden anderhalf uur in de file.

 Boeren in Overvecht, wanneer ze naar huis gaan, is onbekend Boeren in Overvecht, wanneer ze naar huis gaan, is onbekend | Foto: RTV Utrecht / Kees Hoogendijk

Ook op de A1 (rond Amersfoort/Eemnes), de A12 (tussen Veenendaal en Bunnik) en de A27 (bij knooppunt Everdingen) waren opstoppingen. Rond 8.00 uur stond er zo'n 400 kilometer file. Normaal op een woensdagochtend is dat rond die tijd 250 kilometer.

 De grootste chaos was op de A12 van Gouda naar Utrecht. De grootste chaos was op de A12 van Gouda naar Utrecht. | Foto: Koen Laureij

BOOS
Boze agrariŽrs voerden vandaag actie tegen het stikstof- en pfas-beleid van het kabinet. Ze verzamelden op meerdere plekken in Nederland om daarna gezamenlijk naar een protestlocatie te gaan.

 Boze boeren op de A27 bij Eemnes. Boze boeren op de A27 bij Eemnes. | Foto: Caspar Huurdeman

STIKSTOFAKKOORD
Gisteren werd ook bekend dat het kabinet en dertien land- en tuinbouworganisaties het eens zijn geworden over de aanpak van de stikstofproblemen. Belangrijkste afspraak is dat boeren niet gedwongen worden om hun bedrijf te verkopen aan de overheid en te stoppen. Ook komt er geen algehele krimp van de sector.

Protesterende boeren in Utrecht.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -