Ruim 6,5 miljoen euro voor Utrechts kankeronderzoek

© ANP
UTRECHT - KWF Kankerbestrijding kent ruim 6,5 miljoen euro toe aan nieuw kankeronderzoek in Utrecht. Het gaat om twaalf onderzoeken, verspreid over het UMC Utrecht, Hubrecht Instituut, Prinses Máxima Centrum, NIVEL en de Universiteit Utrecht.
In totaal kent KWF bij deze financieringsronde ruim 34 miljoen euro toe aan Nederlands kankeronderzoek. Tal van projectvoorstellen zijn zorgvuldig bekeken. Ook patiënten hebben, als ervaringsdeskundigen, de onderzoeksvoorstellen vanuit hun perspectief beoordeeld.
Bijna 2,9 miljoen euro gaat naar vijf studies van het UMC die in 2020 van start gaan. De Universiteit Utrecht krijgt ongeveer 1,8 miljoen voor een verkennend onderzoek naar de immuuneffecten van een lokale kankertherapie.

ALVLEESKLIERKANKER

Twee radiotherapeuten van het UMC Utrecht willen met hun onderzoek bijdragen aan effectieve bestraling van alvleesklierkanker, een vorm die nog lastig te genezen is. Zo onderzoekt Gert Meijer hoge-dosis bestraling met de zogenoemde MR-Linac. Dit apparaat combineert bestraling met een diagnostische MRI-scanner, die tijdens de behandeling zichtbaar maakt waar de tumor zich precies bevindt.
Martijn Intven richt zich in zijn onderzoek op teruggekeerde alvleesklierkanker. Nu is chemotherapie de standaardbehandeling. Door daar bestraling aan toe te voegen, hoopt de radiotherapeut de overleving en kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.

LEUKEMIE

In een klinische studie continueert Trudy Straetemans de behandeling van patiënten met acute myeloïde leukemie (AML). Ze doet dit met een in het UMC Utrecht ontwikkelde gen- en celtherapie. "Het bijzondere hiervan is dat het een gepersonaliseerd cellulair medicijn betreft, gebaseerd op levende afweercellen van een patiënt en tot stand gebracht met een combinatie van cel- en gentherapie", aldus het UMC.

DARMKANKER

Op het gebied van darmkanker start Miangela Lacle een onderzoek waarbij ze een voorspelmodel gaat ontwikkelen voor de vroege opsporing van darmkanker. "In samenwerking met pathologen in het hele land hoopt het onderzoeksteam een goede tool te maken om de noodzaak voor een aanvullende behandeling beter te voorspellen en op die manier onnodige chirurgie te voorkomen." Ook start bij het Hubrecht Instituut een onderzoek naar de oorzaken van "genomische heterogeniteit" bij dikkedarmkanker. Dit onderzoek door Geert Kops en Onno Kranenburg richt zich op celdeling en chromosoomsegregatie.

PROSTAATKANKER

Klinisch geneticus Margreet Ausems gaat dokters die mannen met prostaatkanker behandelen - urologen en oncologen - en verpleegkundig specialisten scholing aanbieden over erfelijke prostaatkanker. Jaarlijks overlijden ongeveer 2500 mannen aan uitgezaaide prostaatkanker. Een deel van hen heeft een erfelijke aanleg. Tot nu toe wordt in Nederland nog geen DNA-onderzoek aangeboden aan mannen met uitgezaaide prostaatkanker.
Ausems gaat dokters ook leren genetisch onderzoek te bespreken met mannen die voor een DNA-test in aanmerking komen. Dit is een nieuwe manier van werken omdat behandelend artsen tot nu toe de patiënten voor een DNA-test naar de klinisch geneticus verwijzen. Aan het onderzoek gaat een groot aantal ziekenhuizen (zowel UMC's als regionale ziekenhuizen) deelnemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.