RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Tourmalet? Angliru? Nee, de Alto de Amerongse Berg is de eerste klim van de Vuelta 2020

1/2
AMERONGEN/UTRECHT - De Ronde van Spanje van 2020 gaat over mythische bergtoppen zoals de Col du Tourmalet in de PyreneŽen en over de Alto de El Angliru in AsturiŽ. Maar de allereerste bergpunten van de Vuelta zijn te winnen op... de Alto de Amerongse Berg!

PRESENTATIE IN MADRID
Dinsdagavond was het zover. In Madrid maakte de organisatie van de Spaanse wielerronde het complete parcours bekend. Dat de start in Utrecht zou plaatsvinden, wisten we al enige tijd. In februari werden de routes van de drie etappes in Nederland (ploegentijdrit in Utrecht, etappe Den Bosch-Utrecht en etappe Breda-Breda) al gepresenteerd.

Wethouder Klaas Verschuure was bij presentatie Vuelta: "We zijn volop aan de gang"


Naar de rest van het parcours was het nog gissen. De Utrechtse wethouder Klaas Verschuure was aanwezig bij de presentatie in Madrid. "Wij hebben namens Nederland de start mogen presenteren. Daarnaast is ook de rest van het parcours gepresenteerd, dus ook alles wat in Spanje, Portugal en Frankrijk gaat gebeuren", vertelde Verschuure op Radio M Utrecht.

Met de start op 14 augustus, zijn alle blikken in de regio al gericht op de Vuelta. "We zijn volop aan de gang en alle plannen worden gepresenteerd", aldus de wethouder. "Ook in onze eigen provincie en stad, met alle side-events. Iedereen is daar volop mee bezig rondom lesprogramma, tentoonstellingen, festivals, noem het maar op!"

De ploegentijdrit van de Vuelta a EspaŮa is dus op vrijdag 14 augustus. Zaterdag is dan de etappe van Den Bosch naar Utrecht, met passage over de Amerongse Berg en zondags is de rit van Breda naar Breda. "We beginnen daarvoor nog met de ploegenpresentatie en 29 april beginnen met een kick-off van het activatieprogramma", kondigt Verschuure aan.

BERGTRUI TE WINNEN OP AMERONGSE BERG
De naam is gevallen, de Alto de Amerongse Berg. Deze klim doemt na 113 kilometer in de tweede rit op. De organisatie heeft de heuvel in de buurt van Amerongen en Veenendaal aangemerkt als klim van derde categorie. Voor het bergklassement zijn daar dus 3, 2 en 1 punt te verdienen. Wie in Amerongen als eerste boven is, draagt de eerste bergtrui van de Vuelta.


En daarmee komt de Amerongse Berg in een rij met een illustere beklimming als de Col du Tourmalet in Frankrijk (finish van etappe 9), een berg van 2.115 meter hoog. Dat is 2.045 meter hoger van de Amerongse Berg. De renners rijden later in de ronde ook nog op de Alto de El Angliru (finish van etappe 15) in AsturiŽ, een muur met stijgingspercentages tot 23,6%. In vergelijking: de Amerongse Berg is maximaal 5,8% steil.

Overigens is de 'Alto de' een standaard Spaanstalige toevoeging van de Vuelta-organisatie aan bergen die opgenomen worden in het parcours.

ROUTE EN DEELNEMERS
Nu alle 21 etappes bekend zijn, kunnen de beste wielrenners ter wereld ook hun planning maken voor 2020. Zo heeft de Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma al bekendgemaakt dat Steven Kruijswijk aan de start staat in Utrecht. Hij wil een goed klassement rijden in de Vuelta. De klimmer werd dit jaar nog knap derde in de Tour de France.

Ook Nederlanders Bauke Mollema en Amersfoorter Wilco Kelderman zijn van plan om te starten in Utrecht, evenals de Italiaanse topper Vincenzo Nibali. Hij won de Vuelta al eens in 2010.

Bekijk hieronder de video van het complete parcours van de Vuelta a EspaŮa 2020, met de eerste drie etappes in Nederland:Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -